Type Here to Get Search Results !

Прослава празника Светог Николаја Мирликијског у Саборном храму у Новом Саду


Његово Преосвештенство Епископ бачки господин др Иринеј служио је на празник Светог Николаја Мирликијског, у понедељак, 6/19. децембра 2022. године, свету архијерејску Литургију у Саборном храму у Новом Саду, уз саслужење свештенства Саборног храма и новосадских ђакона.

Беседећи после прочитаног јеванђелског одељка, Преосвећени владика Иринеј је поучио сабрани народ о потреби тумачења речи Божје на светој Литургији, као и о томе да је само Црква та која може аутентично да тумачи реч Божју. Говорећи о тумачима речи Божје кроз историју Цркве, Преосвећени владика је указао да неки од њих нису имали формално образовање, али су били препуни Духа Светог, тако да су могли непогрешиво да разликују истину од лажи. Међу таквима, нарочито је истакао личност светог Николаја Мирликијског: „Свети Никола, који се данас прославља, био је епископ у граду Мири у Ликији. Био је један од веома важних учесника Првог васељенског сабора Цркве, и живо, истинољубиво и на општу корист Цркве је учествовао у формулисању истинâ вере на том сабору. Он је, због своје дубоке вере и због своје љубави, врлине, човекољубља, доброчинстава које је чинио током целог свог живота – између осталога, казује се у његовом житију да је ноћу сиромашнима разносио по кућама и остављао храну и друго што је потребно, али се, из своје скромности и свога смирења, брзо уклањао да нико не би знао да је он тај који им чини добро – био веома омиљен као један од добрих пастира. Све ово што је Спаситељ рекао о праведнима, правим хришћанима, односи се на њега, као и на све светитеље и угоднике Божје. Давно је био четврти век по Рођењу Христовом, када је живео свети Николај Мирликијски Чудотворац, али његова молитва, његово живо присуство пред Богом, у Царству Божјем, и овде међу нама на земљи, у Цркви Божијој, неизмењено је, ништа мање него тада. Зато га хришћани православни прослављају, моле му се да он буде наш заступник пред Богом, заједно са Пресветом Богородицом и са свима светима.ˮ

На крају беседе, призивајући Божји благослов на сабрани верни народ, Преосвећени владика Иринеј је честитао свима, а посебно свечарима данашњи велики празник Светога Николаја.

Благољепију свете Литургије допринео је хор Школе појања „Свети Јован Дамаскинˮ при Црквеној општини новосадској.


Извор: Инфо-служба Епархије бачке