Type Here to Get Search Results !

Епископ Атанасије: Кључно питање је како ћемо одговорити на Божији позив


Обележавајући молитвено Недељу Светих Праотаца са повереним му верним народом, Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије служио је, у недељу 25. децембра 2022. године, Свету архијерејску Литургију у храму Светог Василија Острошког у Пријепољу. Саслуживали су протојереј Бранислав Стојановић, протонамесник Владо Лазић, јереј Горан Крстић и протођакон Иван Савић уз учешће великог броја сабраног верног народа Пријепоља и околине. Хор Свети краљ Владислав из Пријепоља је складно одговарао на прозбе и јектеније.


Звучни запис беседе


Многобројни верници су се постом и молитвом спремали за Свето Причешће те су са вером, љубављу и страхом Божијим приступили и сјединили се са Господом Богом и Спасом нашим Исусом Христом.

Након отпуста Преосвећени је присутне подсетио на одељак из Светог Писма који је прочитан на данашњој Светој Литургији и појаснио значај речи које смо данас чули, рекавши притом: – Пре него што се примакнемо Божићу, Господ је желео да нас припреми, на разне начине, јер на Божић прослављамо Његов долазак. А логично питање је с којом намером Он долази? Шта Му је циљ? И, исто тако, има ли користи од тога што је дошао, и што ћемо Његово Рођење опет прослављати? Све нам се то објашњава из данас прочитаног одељка из Светог Јеванђеља, из науке самог Господа Христа, Сина Божијег.

– Господ долази да нас подсети да нисмо сами него да имамо Оца Небескога. И не само то него нас Он није заборавио, зна за нас, и жели да будемо са Њиме у Заједници живота, да будемо блиски. И да нам онда ништа не фали и не смета, било шта да нам се догађа у свету. Господ нама припрема Царство Небеско Вечно. А и сада, у току овог временог живота, Он брине о нама и храни нас, брани нас и лечи, води, руководи и подиже. Али, како се ми према томе односимо то је кључно питање.

– Иако је Трпеза Господња тако припремљена, богата, и израз љубави Оца Небескога, људи су нашли нешто прече и важније него да се одазову на позив Божији, и почели се редом изговарати.

– Ми имамо много примера из историје нашега рода да су људи схватали величину Божијег позива и драгоценост те Божије пажње, па су долазили, одмах, на први позив одазивали се. Такви су били Свети Симеон Немања, Свети Сава, Свети кнез Лазар и његови мученици, косовски јунаци, и многи други.

– Христос је дошао да нас измени, да успостави нови поредак међу људима. Као што је Он сишао са своје висине и постао наш брат, и страдао за нас, Он жели да тако и ми имамо пажњу једни према другима, љубав једни према другима. Не само да не мрзимо једни друге него и да се жртвујемо једни за друге, трудом, радом, приносима. Да другима поклонимо и време, пажњу и поштовање, све што им је потребно, нагласио је Епископ Атанасије.

Владика је на крају похвалио чланице Кола српских сестара које делује при храму Светог Василија Острошког у Пријепољу. Оне су својим радом и трудом, а уз велику помоћ Општине Пријепоље, прикупиле одређена средства којима су припремиле скромне поклоне за људе слабијег материјалног стања, па су након Божанске Литургије, данас на Материце, поделиле те поклоне.

Епископ Атанасије је са свештенством Саборног храма и чланицама Кола српских сестара, у сали парохијског дома, учествовао у заједничкој трпези љубави коју је приредила управа храма, за све ове потребите. Поред њих, гости су били и представници Општине Пријепоље, Центра за социјални рад и Туристичке организације који су се, свако на свој начин, потрудили да ове празничне дане учине лепшим и пријатнијим свима који, више од других, потребују помоћи, пажње и љубави.


Извор: Епархија милешевска