Type Here to Get Search Results !

Велики пост

Цариградски патријарх Вартоломеј посетиће Финску

Цариградски патријарх Вартоломеј посетиће Финску од 8. до 12. септембра 2023. године кад ће се прославити стогодишњица постојања Финске православне цркве као аутономне Цркве.


Ове године Православна црква Финске прославља своју прву стогодишњицу како је у саставу Цариградске патријаршије. Потписом Томоса 1923. године потврђено је одвајање Финске православне цркве од Московске патријаршије и њена аутономија у оквиру Цариградске патријаршије. (Није наведено како је дошло до издвајања ове Цркве из састава Московске патријаршије у оним смутним временима по Руску цркву. -  прим ур.)

Током посете, чији је домаћин Финска православна црква, Његова Светост ће се састати са активним младим члановима Цркве, представницима града Хелсинкија и разних других финских верских заједница, као и са стручњацима из организација за заштиту природе. У недељу 10. септембра, Патријарх ће служити литургију у Успенском Саборном храму.

Васељенски патријарх са својом пратњом отпутоваће 12. септембра у Естонију, где Естонска апостолска православна црква Цариградске патријаршије прославља стогодишњицу сопствене аутономије. На овом догађају ће учествовати и делегација из Финске.

Патријарха ће пратити митрополит кидонски Атинагора, архиепископ аустралијски Макарије, митрополит перистеријски Григорије и велики еклисиарх Етије (директор приватне патријаршијске канцеларије) и други.

Патријарх Вартоломеј је током 2000-их три пута посетио Финску: 2003, 2010. и 2013. године.

Финска православна црква има око 56.000 верника и три епархије. Архиепископ хелсиншки и све Финске Лав, предстојатељ Цркве, устоличен је 2001. године.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthodoxtimes.com