Type Here to Get Search Results !

Чешко-словачка црква признала Македонско-охридску аутокефалију


Каноничност и аутокефалност Македонске православне цркве-Охридске архиепископије званично је признао Свети сабор помесне Православне цркве Чешких земаља и Словачке.


На заседању у Прешову, у Словачкој, под председавањем Његовог Блаженства митрополита Растислава у уторак 7. фебруара 2023, Свети сабор Цркве Чешких земаља и Словачке узео је на знање писма васељенског патријарха Вартоломеја о обнављању евхаристијског општења са епархијама у Северној Македонији, као и писма Патријарха српског Порфирија о повратку Цркве у Северној Македонији у канонску структуру СПЦ и о давању аутокефалности Православној Цркви у Северној Македонији Патријаршијским и Синодалним Томосом од 20. маја 2022. Ове канонске одлуке сестринских православних Цркава донете су уз захвалност Богу за отклањање дугогодишњег раскола.

Његово Високопреосвештенство архиепископ михаловачко-кошички Георгије саслуживао је са тројицом македонских архијереја на празник Светог Иринеја (Ћирића) Бачког и Светих мученика бачких у Новом Саду, у октобру месецу 2023.г.

Аутокефалност Македонске цркве сада су признале и Цркве Русије, Пољске, Украјине, Бугарске и Румуније, поред Српске цркве која ју је дала.

Антиохијска патријаршија је такође прихватила каноничност МПЦ и ступила у општење са њом, али са „тежњом да се што пре постигне општи православни консензус о називу и правном статусу ове Цркве“.

Архијереји и свештенство МПЦ такође су саслуживали са архијерејима и свештенством из Јерусалимске патријаршије и Православне цркве у Америци, иако се њихови Сабори нису званично позабавили тим питањем.

До сада није било саборских одлука нити саслужења архијереја или свештенства Цркава Александрије, Грузије, Кипра и Албаније са архијерејима из Северне Македоније.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com