Type Here to Get Search Results !

Пета годишњица упокојења вољеног бугарског старца Доброг, „Баиловског свеца“

Старац Добри Добрев, познат широм света по великој љубави и жртвама чинећи доброчинства у Бугарској православној цркви и народу, упокојио се у Господу пре пет година на данашњи дан, у 103. години.


Блаженом Старцу је у недељу одржан молитвено помен у родном селу Баилову, где је и сахрањен.

Икона милосрђа, старац Добри дошао је у центар пажње када се открило да је годинама пешачио више од 30 км до Софије да би просио новац, а затим га прилагао у добротворне сврхе.

Након што је годинама провео на улазу у Саборну цркву Светог Александра Невског са пластичном чашом у руци, сакупио је око 40.000 БГН (23.250 $ данас) за ту Саборну цркву у Софији, 10.000 БГН (5.815 $ данас) за цркву Св. Кирила и Методија у Баилову и 25.000 БГН (14.530 $ данас) за рестаурацију Елешнишког манастира Богородице који се налази источно од Софије и локалне цркве у селу Горно Камарци.

У част вољеног Старца Божанску Литургију је јуче у Баилову одслужио Његово Преосвештенство епископ белоградчички Поликарп, викар Софијске митрополије, са локалним и гостујућим свештенством, саопштавају из Бугарске Патријаршије.

После Литургије епископ  Поликарп је служио парастос на гробу старца Доброг. У својем слову архијереј је подсетио на подвижнички подвиг Старца и охрабрио присутне да га се сећају, воле и моле за покој душе његове, а у име Његове Светости патријарха Неофита благословио је све оне који су дошли да се помоле за  њега. Парастосу је присуствовало на десетине мештана и гостију овог села.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com