Type Here to Get Search Results !

Патријарх Порфирије поделио пакетиће ученицима првог и другог разреда


Веома лепој свечаности, у  организацији  Одбора за верску наставу Архиепископије београдско-карловачке, на којој је три хиљаде ђака, њихових родитеља и наставника испунило храм Светог Саве, присуствовали су поред Његове Светости Патријарха српског Порфирија његови викарни епископи, ремезијански г. Стефан и новобрдски г. Иларион, државни секретар  Министарства просвете г. Зоран Касаловић,  директор Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама др  Владимир Рогановић, председник Националног просветног савета г. Радивоје Стојковић и саветник градоначелника Београда г. Ратко Дмитровић.

Изванредно лепом појању хора Првог београдског певачког друштва под управом госпођице Радмиле Кнежевић, прикључивали су се и сви присутни ученици, што је нарочито украсило данашњу свечаност. Програм су водили  Ања Павићевић и Милан Стокановић.

Видно обрадован чињеницом да су сви ђаци гласно изговарали Молитву Господњу – Оче наш, Његова Светост Патријарх се обратио  присутнима:

Драга децо, драги родитељи, учитељи и наставници, помаже Бог!

Радујем се што смо овде данас у нашем најлепшем и најдивнијем храму, храму који је посвећен најдражем нашем светитељу Светом Сави и најблискијем нашем светитељу, храму Светога Саве. Требало је да се овде нађемо на дан Светога Саве, али ја сам био на далеком путовању. Верујем да сте и ви, децо, пакетиће које сте добили за Божић и Нову годину, као и за Светог Саву потрошили; тако да и данас овде поред тога што ћемо се помолити Богу ми ћемо поделити и пакетиће да продужимо  сладост празника Божића и свих празника.

Сви знате да је Свети Сава још као дете, као што сте и ви, заволео Бога и отишао да буде монах, да би се молио Христу за своје родитеље и за читав свет. Свети Сава је показао да је најважнија оловка, да је најважније слово, да је најснажније оружје молитва, када се молимо Богу искрено из љубави према њему за себе, али и за све наше ближње. Тада све оно што ми не можемо, Бог чини са нама и уместо нас. Само је важно да кад се молимо будемо стрпљиви, да се молимо упорно Богу и пре или касније добићемо одговор на проблеме које имамо а који ће уједно бити разрешени.

Данас смо дошли да се помолимо Богу, али и да се помолимо Светом Сави који најбоље разуме свако дете, његове радости и проблеме. Зато треба увек да се молимо Светоме Сави да се он моли за нас и са нама Богу, да у нашем срцу има љубави између оних са којима живимо и у читавом свету. Живели, нека све Господ благослови и да се овде што чешће виђамо.

У име београдских  основаца  Светејшем Патријарху се захвалио Сергеј Гостиљац, ученик првог разреда Основне школе „Стеван Дукић“:

Ваша Светости, хвала Вам у име све деце која су имала част да буду овде са Вама у храму Светог Саве. Ја сам дете светосавске Цркве и идем стопама Светог Саве који се одрекао круне да буде светитељска глава. У свему што радим присутан је Бог, Он ме чува и негује као што Сунце негује нежну биљку. Бог је био и у Савиним мислима. Он је путовао по свету и слушао и поштовао Христове законе, поштовао Христа који је љубав над љубављу. Због тога, куд год је ходио свет је заволео њега и наш народ. Зато, ускликнимо с љубављу светитељу Сави. Благословите.

По завршетку програма, Његова Светост г. Порфирије се дуго задржао у разговору са ученицима и родитељима.


Извор: Инфо-служба СПЦ