Type Here to Get Search Results !

Најстарија позната јеврејска Библија на аукцији


Британска аукцијска кућа Сотеби требало би да стави под чекић у мају, према експертима, најранију комплетну јеврејску Библију. Рукопис, процењен на 30 до 50 милиона долара (28 до 46,5 милиона евра), "сматра се да је највреднији рукопис или историјски документ икада понуђен на аукцији", објавила је ова аукцијска кућа на свом сајту.


Такозвани „Codex Sassoon", назван по свом најистакнутијем власнику Давиду Саломону Сасуну (1880-1942), садржи све 24 књиге јеврејске Библије и, према Сотебију, потиче из позног 9. или почетка 10. века. Са изузетком дванаест листова, рукопис је сачуван у целини. Сматрала се изгубљеном око 600 година пре него што се поново појавила 1929. г. Кодекс је тренутно у власништву швајцарског финансијера и колекционара Жаки-а Сафра.

Према аукцијској кући, важан рукопис биће изложен јавности први пут после 40 година у неколико градова, уккао што је од 22. до 28. фебруара на Сотбију у Лондону, а затим у Тел Авиву, Даласу, Лос Анђелесу и Њујорку.

Према речима кустоса јудаике ове аукцијске куће Шерон Либерман Минц, јеврејска Библија је „вероватно најутицајнија књига у људској историји и темељ западне цивилизације“. Важност „Codex Sassoon"  не може се преценити, јер открива „монументалну промену у историји јеврејске Библије“.Истовремено, рукопис је важан мост између кумранских свитака и данашње Библије.


Превод с немачког

редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at