Type Here to Get Search Results !

Обраћање Патријарха Кирила поводом прославе Дана православне омладине


Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил обратио се поводом прославе Дана православне омладине.


Драга браћо и сестре!

Свима вам од срца честитам велики празник Ваведења Господа нашег Исуса Христа, као и традиционално прослављани Дан православне омладине.

По Мојсијевом закону, четрдесетог дана по рођењу, на посвећење Богу, Богомладенца је донела Његова Пресвета Мајка у Јерусалимски храм, где се збио догађај који сада прослављамо. И тако, по речима светог Теофана Затворника, „Симеон песму пева, Ана пророкује, Богородица и Јосиф се побожно клањају, јер где Бог посети, тамо је рај сладости. Душа која се сусрела са Господом и коју је Он срео, окуси надприродно блаженство“ (Слово о Ваведењу Господњем).

И данас је сваки верујући хришћанин призван да се радује што нас је Господ једном посетио и дао нашој души прилику да се сретне са Њим. Посебно се радујемо када видимо младе људе који су се сусрели са Господом и труде се да задрже у срцу живу веру која делује љубављу (Гал. 5, 6), ревнују за испуњење заповести.

Сетимо се да без Бога и млади могу клонути и оскудевари, немајући, по Спаситељевом, живота у изобиљу (Јн. 10,10). Сусрет са Господом духовно преображава, лечи и крепи душу вечно живом јеванђељском поруком. Сваки верујући човек у Христа постаје дете Божје, младо за вечност.

Свима вам на данашњи дан желим непоколебиву снагу и дуговечност, душевни мир и помоћ Божју на путу хришћанског живота.

Молим се да вас све Христос освети и удостоји да Га примите у наручје срца ваших, као некада Он у наручје праведног Симеона (Св. Теофан Затворник. Беседа на Сретење Господње).


+КИРИЛ 

ПАТРИЈАРХ МОСКВСКИ И ЦЕЛЕ РУСИЈЕ


Превод с руског

редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru