Type Here to Get Search Results !

Протођакон Стеван Рапајић четири и по деценије у служби Богу и роду


У понедељак 13. фебруара 2023. године, у парохијском дому Вазнесењског храма у центру Београда, приређена је мала свечаност поводом одласка у пензију угледног ђакона наше Помесне Цркве, протођакона Стевана Рапајића. 


Звучни запис беседе


Овај, многима драги и познати ђакон, који је активно служио пуне 44 године, такође био старешина Патријаршијске капеле св. Симеона Мироточивог и цркве св. Андреја Првозваног у Белом двору, последњих неколико година је служио са братством Вазнесењске цркве. 

Братство храма на челу са о. Арсенијем Арсенијевићем, поклонило је ђакону леп ручни сат са посебном посветом и икону, уз напомену да ово није растанак, већ улазак у једно ново поглавље живота. Беседили су протођакон Стеван, старешина о. Арсеније и, на крају овог топлог сабрања, некадашњи парох ове цркве, прота Јово Планојевић који је нагласио да је ђакон Стеван "служио Богу часно и верно цео век, поготово у таквом времену, црном и несретном".

Служећи Богу и роду, својој Цркви Православној, протођакон Стеван Рапајић је обишао (скоро) све континенте, служио са свим патријарсима свих Помесних Православних Цркава, а многи га памте као сталног пратиоца блажене успомене Патријарха Павла.

Посебно бисмо на овом месту истакли да је све протекле деценије уз протођакона Стеву и његова верна супруга, гђа Спасена, која је као и друге супруге свештенослужитеља наше Помесне Цркве, увек храбро и несебично подржавала свог супруга и бринула о породици.

Протођакон Стеван је сабраћи, свештенослужитељима Вазнесењског храма, запосленима и другима који својим трудом овој духовној заједници доприносе, са љубављу узвратио посебним даром са Свете Горе Атонске. 


Извор: Радио Слово љубве