Type Here to Get Search Results !

Братски састанак свештенства Темишварске епархије

У понедељак друге недеље Часног поста, 6. марта 2023. године у Саборној цркви Вазнесења Господњег у Темишвару ,сабрало се свештенство и монаштво Епархије темишварске на челу са својим архипастиром Његовим Преосвештенством Епископом будимским и администратором темишварским г. Лукијаном.


Овом приликом, прочитане су молитве пре исповести свештенства и монаштва а затим је најмлађи свештеник по рукоположењу прочитао свештеничку заклетву, како би се још једном сви присетили какве смо завете дали приликом ступања у свештенички чин. Преосвећени Епископ Лукијан је потом затражио опроштај од свих сабраних а затим су Епископ и свештенство приступили светој тајни исповести и покајања.

Часове је служио игуман Јустин Стојановић а затим је уследила света Литургија Пређеосвећених часних дарова коју је служио Његово Преосвештенство Епископ Лукијан, уз саслуживање: протојереја-стафрофора др Маринка Марков, архијерејског заменика, протосинђела Варнаве Кнежевића, протођакона Миодрага Јовановића и ђакона Зорана Мутавског. После причешћа целокупног свештенства Светим Тајнама и групног фотографисања, уследио је литијски вход по Тргу Уједињења, а затим у свечаној сали епископске резиденције одржан братски састанак. Овом приликом, Преосвећени Владика је свештеннству представио високог госта др Владимира Рогановића, директора Управе за сарадњу са црквама и верским заједницама Владе Републике Србије и уједно захвалио за сав труд и подршку ове Управе, а по питању материјалне обнове светиња Епархија темишварске. Свештенству се овом приликом обратио др Рогановић који је најпре заблагодарио Преосвећеном Епископу Лукијану за љубав и сав труд који већ деценијама улаже на корист Српске православне цркве где год да је служио. Уважени гост др Рогановић је такође говорио о значају Епархије темишварске али и о односу Владе Републике Србије према Србима у региону поручивши да Република Србија и конкретно Управа за сарадњу са црквама и верским заједницама никада неће оставити нашу Цркву и народ који су ван граница матичне државе на ветрометини.

По благослову Владике, свештенству се обратио и архијерејски заменик протојереј-ставрофор Маринко Марков истичући значај активне улоге наше матичне државе Србије у животу Српске православне цркве ван граница Србије.


Извор: Епархија будимска