Type Here to Get Search Results !

Сусрет Патријарха румунског и Архиепископа кентерберијског


Његово Блаженство Патријарх румунски г. Данило примио је 14. марта 2023. године у Патријаршијској резиденцији Архиепископа кентерберијског г. Јустина Велбија.


Патријарх Данило је високом госту захвалио на подршци коју православни Румуни у Уједињеном Краљевству добијају од Англиканске цркве, подсетивши да тамношња румунска православна заједница користи по закуп 38 богомоља Англиканске цркве.

Архиепископ Јустин је захвалио на гостопримству и истакао три највећа изазова западног друштва који посредно имају велики утицај и на Цркву, а то су: секуларизација, трагедија рата у Украјини и негативни аспекти наслеђа колонијализма.

Патријарх је истакао изазове које у румунском друштву ствара феномен миграција, са више од 5 милиона Румуна који су привремено или трајно настањени у различитим деловима света. У том смислу, Румунска Православна Црква је развила многе пројекте и социјалне програме за децу, старе и сиромашне, али и за оне који су погођени ратом у Украјини. Током разговора наглашен је значај промоције пројеката у области образовања, посебно у сиромашним заједницама у Румунији, у које спадају и ромске заједнице.


Извор: Ziarullumina.ro