Type Here to Get Search Results !

Седница Комисије за Хиландар у новом сазиву


Прва седница Комисије за Хиландар у новом сазиву одржана је јуче у Влади Републике Србије, а председавала је потпредседница Владе и министарка културе Маја Гојковић.


Комисија за Хиландар размотрила је и усвојила извештај о реализованим радовима и активностима у оквиру Програма обнове Светог манастира Хиландар у 2022. години, као и финансијски извештај о утрошеним средствима у оквиру реализације програма обнове у 2022. години, у износу од 194 милиона динара.

На састанку је предочено да се током 2022. године одвијала реконструкција конака Дохије и Игуменарије са параклисима Светог Саве и Светог Димитрија, те да је на објекту Дохије завршен кров и настављенa статичка санација објекта и да су на објекту Игуменарије у току груби грађевински радови.

Комисија је размотрила и усвојила програм радова у оквиру обнове Светог манастира Хиландара за 2023. годину, којим је планирано да се током ове године заврше сви архитектонско – грађевински радови на санацији и обнови Дохије, а следеће године и Игуменарије.

Посебно је наглашено да се паралено са обновом страдалих објеката у пожару 2004. године, у сарадњи са стручњацима Републичког завода за заштиту споменика културе обављају конзерваторско – рестаураторски радови на зидном сликарству, композицији Богородице са Христом, као и други сликарско – конзерваторски и дубокорезачко – позлатарски радови на уређењу ентеријера Саборног храма и конзерваторско-рестаураторски радови на делима ликовне и примењене уметности. У сарадњи са Народном библиотеком Србије одвија се и конзервација и рестаурација старих и ретких књига у манастиру Хиландару.

Поред радова на обнови делова манастирског комплекса страдалих у пожару 2004. године упоредо се радило и на изградњи нове инфраструктуре манастира Хиландара, посебно водоводне и канализационе мреже, тако да је завршен централни колектор за пречишћавање отпадних вода. Поред тога, завршена је изградња котларнице и настављени су даљи радови на изградњи електро енергетског система.

Поред потпредседнице Владе и председнице Комисије Маје Гојковић, на састанку су присуствовали и заменик председника Комисије за Хиландар, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић, Епископ јегарски г. Нектарије, проф. др Сима Аврамовић, амбасадор Србије у Ватикану, проф. др Зоран Ракић, професор Филозофског факултета Универзитета у Београду, Владимир Тријић, археограф, библиотекар у Народној библиотеци Србије, др Владимир Рогановић, директор Управе за сарадњу с црквама и верским заједницама у Министарству правде, проф. др Жика Бујуклић, професор Правног факултета Универзитета у Београду, мр Владимир Булајић, сликар, конзерватор, саветник у Републичком заводу за заштиту споменика културе, Данијела Ванушић, вршилац дужности помоћника министра културе, Зоран Вапа, председник Националног савета за културу, Миливој Ранђић, директор Задужбине Светог манастира Хиландара и Драгољуб Тодоровић, архитекта, конзерватор саветник у Републичком заводу за заштиту споменика културе – Београд.


Извор: Хиландар