Type Here to Get Search Results !

Саопштење са братског сабрања Митрополије црногорско-приморске


Саопштење са братског сабрања свештенства, игумана и игуманија Митрополије црногорско-приморске 


Сабрани око пастироначалника Христа на Светој Литургији пређеосвећених дарова коју је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, причестивши се Светим Тајнама, послије Свете Тајне Исповијести у крипти Саборног храма Христовог Васкрсења у Подгорици, а на празник Светог Алексија човјека Божијег, одржано је редовно сабрање свештенослужитеља Митрополије, настојатеља и настојатељица наших светих манастира.

Након исцрпних извјештаја архијерејских намјесника са радошћу констатујемо да је црквени живот у Митрополији црногорско-приморској и у протеклој години био изузетно садржајан. У претходној години рукоположено је петнаест свештенослужитеља. У манастирима се повећао број монаха и монахиња. Наша Црква је богатија за 24 новопострижена монаха и монахиње. Број православних домова који примају наше свештенике се из године у годину повећава, као и број крштених и вјенчаних. Највећа радост пред Господом су пуне цркве вјерног народа, који све више пости и труди се да редовно долази на света богослужења. Нарочито је то изражено код младих и средњовјечних. Број дјеце која похађају вјеронауку при нашим храмовима је такође у константном порасту. Дјечији Сабор који је одржан у Бару прошле године сабрао је преко 2000 дјеце, чиме се потврђује наш дугогодишњи апел и вапај да се вјеронаука врати и у нашим основним и средњим школама, да буде један од предмета који дјеца могу да изаберу у току свог школовања.

Почетак прошле године дочекали смо са измијењеним Законом о слободи вјероисповијести, којим је исправљена неправда према нашој Цркви и осујећена намјера да се озакони прогон Српске Православне Цркве у Црној Гори и њених вјерника. У августу је потписан и Темељни уговор чиме је створен правни оквир којим је коначно и положај Српске Православне Цркве изједначен са другим традиционалним вјерским заједницама у Црној Гори. Међутим, и поред тога још увијек осјећамо забринутост када је у питању однос појединих политичких и других заједница према нашој Цркви. Они своје дјеловање темеље на борби против Цркве, на пријетње, изругивања, клеветања и лажног оптуживања Цркве за рачун својих партијских и дневнополитичких интереса. Стварајући на тај начин раздор и мржњу међу људима, а опстајући на народним подјелама и несрећама. У Бога се надамо да и томе ускоро долази крај и да ће и у црногорском друштву завладати слога и заједништво, које су услов сваког напретка и развоја.

Апелујемо на надлежне да се у што скоријем року ријеши питање архимандрита Данила, који је неправедно и без икаквих доказа заустављен на граници и коме је прије пола године забрањен улазак у Црну Гору.  Подржавајући надлежне државне органе у активностима побољшања безбједности грађана Црне Горе, још једном саборно као Црква свједочимо да игуман Данило, не само да није пријетња по наше грађане и државу, него је својом ревносном службом показао велику љубав и према Цркви и према држави Црној Гори, зато је постао један од најомиљенијих свештеника који у дајбабској светињи сабира велики број вјерника.

Благодарност Богу упућујемо и за нови пројекат наше Митрополије, а то је оснивање православног храма и Гимназије “Светог Саве”, за чије покретање је у току прошле године од Министарства просвете добијена лиценца, а у међувремену и дозвола да се отпочне градња школског комплекса са пратећим садржајима, као и Црквом Светог Саве. Благодаримо г. Ристу Дрекаловићу који је за потребе школе приложио плац са плаћеним свим комуналијама, као и другим добротворима који су на вијест о оснивању школе, помогли својим прилозима. Ове школске године Гимназија ће почети са радом и овим путем позивамо све заинтересоване ученике, свршене основце да се јаве и конкуришу за упис у први разред.

У прошлој години настављено је са харитативном дјелатношћу. Четири народне кухиње, као и хуманитарна организација „Човјекољубље“ свакодневно дијеле оброке и помоћ најугроженијим појединцима и породицама. Нажалост, примјећујемо да је потребитих из године у годину све више.

Увиђајући велику потребу, а водећи се пастирском бригом, Митрополија је основала и пастирско-савјетодавни центар у Подгорици, у коме наши свештеници у сарадњи са стручним кадром из области психологије, психијатрије, дефектологије и сродних грана медицине пружају свакодневну помоћ десетинама и стотинама корисника.

Велики број културних и духовних манифестација је одржан у 2022. години. Централна тема великог броја сабрања било је сјећање на 50 година од рушења цркве Светог Петра на Ловћену. У прошлој години Информативно издавачка установа “Светигора” прославила је три деценије рада и постојања у оквиру које се налазе часопис “Светигора” као и радио “Светигора”, који са великим успјехом врше своју мисионарску дјелатност, ширећи и проповиједајући ријеч љубави Божије.

Опет и опет сви сабрани у молитви смо се сјетили Косова и Метохије и изразили пуну подршку нашем народу на распетом Косову сабраном око своје Цркве, свога свештенства и Владике Теодосија чија вјера, чврсто и непоколебљиво стајање и опстајање све нас надахњује, кријепи и даје наду да ће из те свештене косовске гробнице засијати свјетлост Христове побједе.

Мислима и молитвама смо нераскидиво повезани и са нашом браћом у Украјини, гдје канонска Украјинска Православна Црква на челу са својим предстојатељем Блажењејшим Митрополитом Онуфријем стоји на бранику вјере православне, трпећи најстрашније прогоне, страдања и гоњења за која смо мислили да се не могу десити у 21. вијеку. Не заборављамо њихова доброчинства, помоћ и подршку коју нам је Митрополит Онуфрије пружио у нашој праведној борби, прије три године. На крају Литургије Митрополит Јоаникије је са свештенством одслужио молебан за спас православног народа у Укријини, за мир и братску љубав, а нарочито се помолили да Господ спаси Кијевопечерску лавру која је ових дана на удару безбожних и антицрквених власти.

Свим православним вјерницима желимо да се у ове дане Васкршњег поста добрим подвигом подвизавамо, ток поста наставимо и вјеру неокрњену сачувамо, да би се јавили побједиоцима гријеха, како би се удостијили поклонити и светом Васкрсењу Христовом, чија свјетлост нека обасја сваки дом и свакога човјека и све земаљске народе.


Извор: Митрополија црногорско-приморска