Type Here to Get Search Results !

Монашење у манастиру Костриковача

У току вечерњег богослужења у манастиру Костриковача, метоху манастира Морача, Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије синоћ је чином расе и камилавке замонашио послушника ове обитељи Александра давши му монашко име Ахилије.


„Бог ће знати када се последњи монах овдје замонашио, јер ова светиња поодавно је била запустјела и полако се обнавља. Радује се и небо и земља“, рекао је Митрополит Јоаникије након чина монашења.

Новом монаху Митрополит је пожелио да му Господ увијек буде на помоћи.

„И Свети Ахилије Лариски, чудесни светитељ из првих хришћанских времена, из времена Првог васељенског сабора за кога се говори да је био веома учен, имао велико свјетско образовање, али се смирио пред Господом и одбацио све свјетско да би служио Господу. Господ га је зато удостојио великих дарова. Био је епископ, а био је и велики чудотворац. И као учесник Првог васељенског сабора заједно је са светим оцима, посрамио аријанце“, рекао је Митрополит Јоаникије.

Говорећи о детаљима из светитељевог житија подсјетио је да су његове мошти донијете из Ларисе из Грчке на Преспанско језеро.

„Говори се да су Свети краљеви Драгутин и Милутин, када су подизали цркву Светога Ахилија, Моравичкој епископији тада донијели дио његових светих моштију.То је знаменита црква, знаменита светиња, историјска светиња нашег народа, недалеко од Чачка“, подсјетио је он.

.Он је рекао да је Свети Ахилије био заборављен у новије вријеме и пожелио је да се обнови сјећање на њега преко новога монаха Ахилија.

„Нека нови монах Ахилије иде његовим стопама, а Свети Ахилије да му буде небески покровитељ и заштитник у све дане његовог живота, у овој његовој светој и узвишеној служби“, казао је Митрополит Јоаникије.


Извор: Митрополија црногорско-приморска