Type Here to Get Search Results !

Београд: Отворена изложба "Да се не заборави!"


У парохијском дому Спомен-Храма Светога Саве на Врачару је и ове године традиционално, 17. марта, на годишњицу погрома над српским народом и светињама СПЦ на Косову и Метохији, отворена изложба Високе школе - Академије СПЦ за уметности и консервацију под називом "Да се не заборави!". 


Директор Академије протојереј-ставрофор др Жељко Ђурић је подсетио на речи блаженопочившег Патријарха Павла: "И да нас протерају са Косова и Метохије и да нам униште све манастире, остаће кости мученичке, остаће завет Лазарев, остаће Видовдан, остаће земља крвљу натопљена, остаће реч Милошева, остаће Крст часни за који војеваше, који ће сведочити да је Косово и Метохија земља Србинова". 

Доцент др Миодраг Милутиновић је појаснио да је тема ове изложбе манастир Високи Дечани и да "наши студенти и наши будући студенти су спремни да, било шта да се деси у будућности, обнове, насликају и донесу једну нову радост". 

Викарни Епископ ремезијански г. Стефан је пренео поздраве и благослове Патријарха српског Порфирија, похвалио изузетно лепе радове студената који својим трудом сведоче истинску веру, као и песме које су отпеване и нагласио, да се "ми поносимо што имамо тако добре младе људе кои су будућност нашег народа".

Отварање изложбе су својим појањем украсили студенти појци са Православног богословског факултета Универзитета у Београду, који су отпевали "Пећка кандила" и "Суза Косова" аутора Жељка Самарџића Панонца и песме "Сини јарко сунце са Косова" и "Црвен цвете".


Извор: Радио Слово љубве