Type Here to Get Search Results !

Одржана сједница Епархијског савјета Митрополије црногорско-приморске


Епархијски савјет Митрополије црногорско-приморске, одржао је своју овогодишњу прву редовну сједницу у Другу недјељу Часног поста, 12. марта 2023. године у Подгорици. Сабрање је молитвено започело Светом Архијерејском Литургијом у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици којом је началствовао Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије, а настављено је у Светогеоргијевском дому код цркве Светог Ђорђа под Горицом.


По усвајању дневног реда, Митрополит Јоаникије је упознао чланове Савјета са својим архипастирским дјелатностима у претходној години. Са задовољством је констатовано да се број свештенослужитеља као и монашких лица у претходној години знатно умножио, што ће послужити унапређењу парохијског рада, као и монашког живота у манастирима. Митрополит је навео и бројне значајне догађаје у протеклој години који су организовани у Митрополији.

Као један од најважнијих започетих пројеката, Митрополит је у свом извјештају о раду за претходну годину, издвојио почетак изградње Гимназије ”Свети Сава” у Подгорици и нагласио огроман просвјетни и образовни значај који ће имати ова прва православна гимназија у Црној Гори. Такође је посебно истакао и важност изградње Саборног храма Свете Петке у Даниловграду,

Епархијски савјет је саслушао и усвојио извјештај о раду Епархијског управног одбора, као и свих организационих јединица у Митрополији црногорско-приморској.


Извор: Митрополија црногорско-приморска