Type Here to Get Search Results !

Сабрање свештенства архијерејског намесништва тамнавског


На празник Светог свештеномученика Теодота Киринејског, Литургијом пређеосвећених дарова у Храму Светог великомученика Димитрија у Лајковцу је началствовао протојереј- ставрофор Мирослав Петаковић, уз саслуживање епархијских свештенослужитеља и молитвено присуство Преосвећеног Епископа ваљевског Г. Исихија. Након богослужења, обављена је исповест свештенства Архијерејског намесништва тамнавског


„Сваки свештеник треба да се исповеда на три начина: устима да говори и да проповеда, руком да пише проповеди и поуке и животом својим и начином живљења своје породице“, једна је од порука беседе, коју је на Пређеосвећеној Литургији у Храму Светог великомученика Димитрија у Лајковцу произнео парох буковички јереј Борко Јаковљевић. 

Уколико светлост свештеника, о којој говоре речи Господње („ви сте светлост свету…“), почне слабије светлити и слабије обасјавати због грехова и слабости свештеника, приступа се Светој тајни покајања, ради испитивања дубине душе, савести и дела, указао је свештеник Јаковљевић.

Завапимо Господу да опрости наша сагрешења и да поново засијамо пуним сјајем! Свесни смо да нема човека, који је бар један дан живео на земљи, да није попут Светог апостола Петра, који је ходећи поред Генисаретског језера и видећи узбуркане таласе и јак ветар се уплашио, изгубио тло под ногама и почео тонути. Све то може да се деси сваком од нас, да узбуркани буром искушења, почнемо тонути таласима овоземља. Али, завапимо ли Господу, кроз Свету тајну покајања, Господ ће нам пружити руку спасења и одвести у тихо и безбедно пристаниште-  рекао је отац Борко Јаковљевић. 

На путу служења сви свештеници мање или више падају, направе неки пропуст или не ураде нешто што је угодно Господу. Сви, истакао је проповедник, и греше и чине добро у исто време. Такође, према његовим речима, сви су сходно различитости личности подложни различитим искушењима, али су пред Господом једно. Дан исповести јесте дан преиспистивања непоколебљивости у вери, али и дан свештеничког праштања и смирења, објаснио је отац Борко Јаковљевић.

Нека наша исповест буде најискренија. Потрудимо се да не бацамо кривицу на неког или нешто, јер таква исповест не чисти, него прља. Ђаво се смеје и ликује ако бацамо кривицу на њега, покушавајући да оправдамо себе… Колико је ово дан нашег измирења са Богом, толико је и дан наше мећусобне искрености, праштања и љубави. На љубав Божју, свако треба да одговори љубављу према Богу и ближњем – поручио је јереј Борко Јаковљевић.  

Након литургијског сабрања, одржана је исповест свештенства Архијерејског намесништва тамнавског. Свету тајну исповести обавили су архимандрит Михаило, старешина манастира Јовања, и игуман Георгије, старешина манастира Лелић. Сабрање је завршено братским састанком и трпезом љубави.


Извор: Епархија ваљевска