Type Here to Get Search Results !

„Отворена врата” критикују „дигитални прогон” хришћанки


Добротворна организација: Паметни телефони и таблети се све више користе за праћење и контролу верског живота хришћанских жена


Женама које су постале хришћанке све више прети прогон контролиосањем и праћењем помоћу дигиталних уређаја. На то је скренула пажњу хуманитарна организација „Отворена врата“ ("Open Doors")  уочи Међународног дана жена 8. марта. Према новом Извештају о родно заснованом верском прогону "Open Doors"-а, породице и заједнице користе свакодневне предмете као што су паметни телефони и таблети за праћење и контролу свакодневног живота хришћана, саопштила је организација у уторак.

Према извештају, Блиски исток и северна Африка посебно су идентификовани као региони у којима је дигитални прогон у порасту. Дигитално праћење практикују чланови породице, локалне сеоске заједнице, као и државни актери како би контролисали приступ дигиталним медијима и пратили активности свакодневног живота хришћана, саопштила је организација.

„Овогодишњи пораст дигиталног прогањања је упадљив, посебно када се узме у обзир да то не чине само власти које користе дигиталне технологије за праћење и контролу живота маргинализованих грађана“, рекла је Елизабет Лејн Милер, стручњакиња за прогон жена у "Open Doors". Штавише, постоји повећана контрола коју чланови породице врше првенствено над женама тако што прате њихово кретање, одузимају им дигиталне уређаје и прате њихову интернет претрагу. „Резултат за ове жене је често насиље.“

Надзор нарушава приватност жена, изолује и кажњава чланове заједнице који су, на основу дигиталних отисака које остављају за собом, „разоткривени” као следбеници друге вере. Конкретно, Нигерија, Камерун и Сомалија су земље у којима чињеница бити жена највише утиче на начин на који хришћанка доживљава верски прогон, наводи агенција.

Удружени ефекти многих облика прогона могу оптеретити и угрозити стабилност хришћанских породица, упозоравају "Open Doors". „Слобода вероисповести или уверења је основно људско право и крши се у многим земљама које смо испитали“, рекла је Хелене Фишер, специјалиста за глобални родно заснован прогон. Према Фишериним речима, искуство прогона често је узроковано полом. Нарочито су жене и девојке „врло специфично на нјишану са циљем да униште ону снагу коју представљају за своје породице”.


Превод с немачког

редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at