Type Here to Get Search Results !

Поново хиљаде верних испунили Кијевопечерску лавру


Неустрашиви отвореним анимозитетом државе према канонској Украјинској православној цркви и њеним плановима да истера монахе из Кијевопечерске лавре, верници УПЦ поново су изашли да испуне свештени манастир у недељу, када Црква поштује Часни крст усред Великог поста.

Верни народ је у суботу увече испунио три храма Лавре за време свеноћног бденија. У храму Светог Агапита Печерског богослужење су служили Његово Блаженство митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије и још шест архијереја, саопштава Информативно-просветно одељење УПЦ.

Упркос лажним извештајима који су кружили интернетом током викенда, игуман манастира, Његово Високопреосвештенство митрополит вишгородски Павле остаје у манастиру, и служио је и суботом увече и у недељу ујутру.  

Следећег јутра Његово Блаженство је началствовао богослужењем на тргу испред  храма Часног крста уЛаври заједно са још седам архијереја и свештенством Лавре. Пре Литургије он је рукопроизвео ученике Кијевске богословије и студенте Кијевске академије за чтеце.

После читања светог Јеванђеља, украјински Предстојатељ се обратио својој пастви проповеђу о сили Крста, и замолио вернике да се и даље моле за Лавру и њене светиње. „Силом Часног и Животворног Крста нека би Господ  разорио све силе које се дижу против Божје истине!“ Такође је замолио хиљаде верних да се моле за мир у Украјини, за престанак рата и утеху пострадалима.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com