Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил освештао нове храмове у Москви


У другу недељу Великог поста, 12. марта 2023. године, Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил служио је чин великог освећења храма Сретења Господњег у Жулебину, а затим и свету Литургију у новоосвећеном храму.


Освећена су два олтара: централни у част Сретења Господњег и јужни у част Богородице Тројеручице. Његовој Светости су саслуживали Митрополит воскресенски Дионисије и Архиепископ јегоревски Матеј са московским свештенством уз молитвено учешће више црквених великодостојника, добротвора и представника Војне школе, козачких друштава и локалних и државних власти.

На крају богослужења патријарх Кирил је разговарао са атаманима и члановима козачких заједница који су Његовој Светости поклонили икону Светог великомученика Георгија Победоносца, небеског покровитеља Козака и града Москве. Патријарх је уручио на новоосвећеном храму икону Богородице Моздочке, пореклом са Северног Кавказа, а затим и црквена одликовања свим заслужним за изградњу храма.

Храм у част Сретења Господњег у Жулебину подигнут је у оквиру Програма изградње православних храмова у Москви. Изградњу је започела парохија цркве Праведног Јована Кронштатског у Жулебину 2009. године због чињенице да црква брвнара, подигнута 1999. године, није могла да прими све који су желели да молитвено учествују у богослужењима. У приземљу храма налази се црква за крштења, парохијске просторије и сала за састанке, док је на другом спрату  главни храм, пројектован да прими хиљаду парохијана. 

Патријарх московски и све Русије г. Кирил посетио је 14. марта 2023. године Казнену установу број 1 „Матроска тишина“ у Москви где су га дочекали министар правде Руске Федерације К.А. Чиученко, представници Федералне казнено-поправне службе, Синодалног одељења за затворску службу и Комисије за социјалну службу при Епархијском савету града Москве.

Том приликом патријарх Кирил је служио чин малог освећења обновљеног храма при тој установи који је посвећен Чудотворној икони Богородице „Свих жалосних радост”. Храм је под јурисдикцијом Комисије за социјалну службу у местима лишења слободе при Епархијском савету Москве којим руководи Преосвећени Епископ раменски г. Иринарх.

Његовој Светости су саслуживали Митрополит воскресенски Дионисије, управник послова Московске Патријаршије и први викар Патријарха московског и све Русије за град Москву; Епископ раменски Иринарх са многобројним свештенством у присуству начелника и запослених у установама Федералне казнено-поправне службе за град Москву, као и осуђеници који су службу пратили и преко екрана постављеног на тргу испред храма. Током богослужења узнесене су посебне молитве за затворенике.

У јединицама Федералне казнено-поправне службе за град Москву налази се око 1.700 осумњичених, окривљених и осуђених. На територији установе налази се мултидисциплинарна болница са терапијским, хируршким, инфективним и туберкулозним одељењем при коме се налази црква Воздвижења Часног Крста, док се у режимској делу налази капела Свете Анастасије Узоритељице. У црквама се сваке недеље служи Литургија, а у храмове се узаступно уводе групе притвореника. Такође, по распореду, свештенство обилази болнице и режимске делове затвора. У Дому осуђеника, у коме се налази духовни центар, одржава се верска настава за осуђенике у којој, поред свештенства, учествују и студенти Сретенске богословске академије. Духовно руковођење над лицима под истрагом и осуђенима, као и запосленима у истражном затвору, врши 21 клирик Московске епархије.


Извор: Московска Патријаршија