Type Here to Get Search Results !

Велики пост

Апел Митрополита бориспољског и броварског Антонија


Дубоко смо шокирани још једним нападом на Украјинску православну цркву. Стиче се утисак да су они који чине такво безакоње верни следбеници линиjе богобораца комунистичког периода. Методе су постале софистицираније, али циљ је очигледно исти: искоренити Цркву и погазити Њено сећање.

Скоро хиљаду година монашка молитва се слуша у зидинама Кијево-Печерског манастира. Овде је почетак монашког живота источнословенских земаља.

Лавра је одувек била узор хришћанског живота нашег народа, у њеним зидинама се тражила утеха и уточиште. Наши преци су сматрали за велику част да дају свој мали допринос стварању манастира, како молитва у манастиру не би престајала.

И да ли је заиста сада, када наш народ трпи толике невоље, потребно забити клин и унети раздор у украјинско друштво?

По Уставу, држава нема право да се меша у унутрашњи црквени живот. Радње на дискредитовању Украјинске православне цркве грубо крше принципе Конвенције за заштиту људских права и основних слобода. Овај документ – Конвенција – написан је крвљу милиона погинулих у Другом светском рату, који је покренут због непоштовања појединих људи према људској природи и људским правима. Овај најважнији међународни документ гарантује човеку да он може да мисли и практикује било коју религију, а верске организације штити од дискриминације.

Али, супротно овим темељним демократским постулатима, у Украјини је, у почетку, на свим нивоима клеветана Православна Црква, која је неговала наш народ. А онда се вештачки ствара нова верска конфесија, која се проглашава украјинском, патриотскијом. А за ову организацију се стварају нови закони како би се легалним власницима одузела имовина, односно легализовала црквена рација на државном нивоу. Они који се не слажу са овом верзијом проглашавају се за људе другог реда. Као резултат тога, према ауторима овог сценарија, Украјинска православна црква би требало да потпуно нестане.

Али планери су заборавили да Украјинска православна црква није само земаљска организација. Ово је Црква Христова! И, по Божијим речима, неће је надвладати не само они који су на власти, него ни врата пакла.

Богољубиви украјински народ на генетском нивоу осећа где је истина и благодат Божија. Богољубиви украјински народ воли своју Цркву и неће је издати. Јучерашња недељна Литургија у част Преосвећених отаца печерских jасно је посведочила целом свету. Упркос хладноћи и снегу, хиљаде верника молило се у околини Ближњих пећина за мир у нашој Отаџбини и молило за опроштај својих увредилаца.

Док Успенски сабор и Трпезна црква, одузети у Горњој лаври, не могу да окупе довољан број присталица из целе Украјине за пристојну слику. Наглашавам: за слику одговарајуће идеолошке боје, не за молитву.

Поред тога, желим да замолим оне који су припремили и издали наредбу за прекид изнајмљивања цркава и друге просторије Лавре нашом Црквом. Господо, колико сте ви лично донирали за рестаурацију Лавре? Какво морално право имате да располажете националном светињом?

Црква ништа не тражи, већ само помаже на сваки могући начин. Гради, обнавља храмове, води социјални рад, издржава потребите, даје уточиште онима који су изгубили своје домове, храни, лечи и теши. Међутим, данас видимо наставак политике бољшевика, упркос декомунизацији коју је спровела држава.

Обавезе које је држава преузела потписивањем Споразума о придруживању са Европском унијом не дозвољавају кршење основних права и слобода које гарантују слободу савести и вероисповести.

Запамтите: Бог се не да обмањивати. Задирете у једно од наслеђа Богородице – Кијево-Печерску лавру. Ако ово радите несвесно – уразумите се! Ви терате из Лавре оне који воле своју Отаџбину, који се моле за Украјину и њен народ.

Али ми имамо заштиту! Ово је Господ Бог. Како историја сведочи, судбина прогонитеља и њихових потомака је незавидна и трагична. Зато још једном молимо: уразумите се! Не узимајте у своју душу грех прогонитеља и не чините цело друштво саучесницима у овом безакоњу. Јер пред Богом мора да се одговара за све.

Нека Бог мира, разума и љубави буди са свима нама!


Управник послова Украјинске православне цркве

митрополит бориспољски и броварски Антоније


Извор: Рravlife.org