Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј: Благодат Божија чини чудеса


У другу недељу Часног поста, 12. марта 2023. године, када чинимо молитвени спомен на Светог Григорија Паламу, Епископ шабачки г. Јеротеј служио је свету Литургију у храму Светих Апостола Петра и Павла у Бањи Ковиљачи.

На нашем путовању до празника Васкрсења Господњег, стигли смо у другу недељу Великог поста. У првој недељи наша Црква нас је подсетила на победу Православља над свим јересима, а у ову другу недељу вршимо спомен на Светог Григорија Паламу, архиепископа солунског, који је живeо у 14. веку. Свети Григорије Палама је на једном сабору са другим црквеним оцима показао да је могуће са Богом општити, да је могуће видети Бога колико је то дато човеку, а да је ово могуће показао нам је сам Господ Исус Христос својим Преображењем на гори Тавору, показавши се апостолима какав ће бити у Царству Небеском. И светитељи из првих времена и наши савремени светитељи нам сведоче да  ако човек живи у Цркви, имајући истинско и дубоко смирење, може да се посвети. И када се посвети и гледа Бога постане света не само његова душа, него и његово тело, што нам сведоче мошти светитеља које остају за њима, које чудотворе и које се не распадају, јер благодатна сила Божија не дозвољава да се то тело распадне и претвори у прах, већ излива миро и чини чудеса. То је управо тај догмат који је бранио Свети Григорије Палама говорећи да ми заиста можемо видети Бога уз помоћ благодати Божије, његове нестворене енергије. Зато Црква данас слави спомен на Светог Григорија Паламу, желећи да нас подсети и окрепи у данима поста и молитве да је не само могуће доћи до краја  великопосног пута, него и да покаже колики су распони човека, не само да постане добар и моралан, већ да се посвети и обожи, како кажу Свети Оци: Бог је постао човек, да би човек постао Бог.

За време трпезе љубави, Преосвећени Епископ Јеротеј, братство храма и црквени одбор заблагодарили су на очинској љубави и показаном труду и даривали досадашњег старешину храма и пароха у Бањи Ковиљачи, протојереје-ставрофора Стојшу Јагодића, који након четрдесет и две године активне службе одлази у мировину.


Извор: Епархија шабачка