Type Here to Get Search Results !

Синод канонске УПЦ заседа следеће недеље и донеће одлуку како да реагује на стање везано за Лавру


Свети синод (Сабор) Украјинске православне цркве заседаће следеће недеље да одлучи како да одговори на самовољну одлуку државе да протера Цркву из Успенске Кијевопечерске лавре 29. марта 2023. године.


Његово Високопреосвештенство митрополит вишгородски Павле, игуман Лавре, Његово Високопреосвештенство митрополит бориспољски Антоније, канцелар УПЦ, и Његово Високопреосвештенство митрополит нежински Климент, председник Информативно-просветног одељења УПЦ, одржали су конференцију за новинаре поводом овог питања, током које су најавили да ће се Синод састати у понедељак, 20. марта

Као и митрополит Павле у недавном интервјуу,  и митрополит Антоније је изразио очекивање да ће верници драговољно доћи да заштите Лавру:

Не знамо шта ће бити у Лаври 29. марта, али знамо став наших верника који ће бранити своје светиње. Речено нам је да људи који су непријатељски расположени према нама, људи који се боре на фронту, могу да дођу овде. Међу онима који се боре на фронту има много оних који су верници УПЦ и не бих волео да држава доведе ситуацију до те тачке усијања да овде... Ми и даље верујемо да наша власт неће дозволити овп сукобљавање.

Архијереји су такође истакли да нису видели резултате комисије која је прегледала територију Лавре и која је закључила да је Црква на неки начин прекршила услове њиховог закупа за коришћење Лавре, која је званично државни музеј. Би-Би-Си је у уторак пренео, позивајући се на украјинско Министарство културе, да су резултати проглашени поверљивим и да се неће обелоданити.

Упитан шта ће монаси урадити 29. марта ако буду исељени, митрополит Павле  је одговорио: „Молићемо се. Шта могу да урадим против власти? Ми смо људи без оружја. Уздамо се у Господа. Како Господ одреди, тако ће и бити.”


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com