Type Here to Get Search Results !

Петиције у одбрану УПЦ и Кијевопечерске лавре на сајту Владе


На сајту украјинског Кабинета министара 15.марта 2023. регистрована је петиција којом се позива држава да не исељава монахе Кијевопечерске лавре.


Према украјинском законодавству, свако може да објави петицију на сајту Владе, а ако успе да прикупи 25.000 потписа у предвиђеном року, онда је Влада дужна да пружи званичан одговор.

Још једна петиција којом се држава позива да не забрани канонску Украјинску православну цркву, објављена средином јануара, сада је прикупила више од 25.000 потписа.

У новој петицији се наводи да су се садашњи житељи Лавре доселили 1988. године и потпуно је обновили из рушевина које им је дао пропали Совјетски Савез. „Многи од њих су у то уложили своје животе и здравље. Брутално исељење монаха Лавре је чин велике неправде“, наводи се у петицији.

Држава је 10. марта обавестила монашко братство да морају напустити територију Лавре, која је званично државни музеј, до 29. марта. Међутим, игуман и монаси су рекли да се неће повиновати таквом незаконитом захтеву.

Такође, престанак рада Кијевске семинарије и Кијевске духовне академије, које се налазе на територији Лавре, „изван граница морала и правде“, наводи се у петицији.

Тако се позива Кабинет министара да се заузме за права ових грађана Украјине, и да се стара о одржавању зграда Лавре без исељавања братства.

У међувремену, петиција којом се тражи да држава не забрани у потпуности Украјинску православну цркву јуче је достигла потребних 25.000 потписа.

У међувремену, украјинска држава је учинила очигледан корак ка забрани Цркве када је Државна служба за етничку политику и слободу савести крајем јануара произвољно прогласила да УПЦ остаје део Московске патријаршије, игноришући сопствена административно.управна документа Цркве.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com