Type Here to Get Search Results !

Протопрезвитер-ставрофор Слободан Јокић гост подкаста "Минхенски разговори": Загрлити човјека је нешто најљепше

Гост седмог издања подкаст серијала "Минхенски разговори" био је протопрезвитер-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намесник никшићки и главни и одговорни уредник издавачке установе Епархије будимљанско-никшићке. Редакција Информативно-катихетског портала "Ризница" доноси звучни запис и прилог у духу гостовања никшићког проте.

- Острог је најлепше место Васкрсења, а Свети Василије Острошки је најлепши сведок Васкрсења. На том месту се осећа победа живота, и кроз исцељења и кроз преображај који задобијамо у сусрету са светињом. Од Светог Василија се никада не враћамо исти, он је најлепши од нас и његова љубав нас на савршен начин васпитава - рекао је протопрезвитер-ставрофор Слободан Јокић, подсећајући да је од најранијег узраста везан за острошку светињу, те да је као студент љубављу свог духовног оца, блаженопочившег игумана острошког архимандрита Лазара (Аџића), био стипендиста манастира Острога. 

Говорећи о блаженопочившем митрополиту црногорско-приморском Амфилохију, прота Слободан је указао на велико архипастирско дело незаборавног владике чије ће име остати записано златним словима у историји, као васкрситеља Црне Горе и духовног родитеља чија љубав није имала људске границе.  

- У сваком човеку видимо ближњега свога, то јесте изазовно и тешко, али очима вере све постаје могуће. У сваком времену смо као хришћани призвани да будемо сведоци и служитељи Божји. Не смемо допустити да живот пролази поред нас, нити смемо да будемо окренути само ка себи, већ да будемо у служби ближњима. Радост је саставни део хришћанског живота. Загрлити човека је нешто најлепше, јер загрљај не може бити лажан, он је увек сведочење искрене љубави. Позвани смо на савршенство, али смо позвани и да кроз животне изазове излазимо као победници, а та победа је могућа једино кроз Христа и у Христу - рекао је отац Слободан. 

Архијерејски намесник никшићки је у оквиру разговора говорио и о страдању као путу који води ка радости Васкрсења и вечности, као и о животу који у Христу има свој смисао и циљ. У оквиру разговора прота Слободан је дао одговоре и на многобројна пастирска питања. 

* * *

Поткаст серијал "Минхенски разговори" има за циљ проширивање и унапређење пастирске делатности црквене општине Минхен. Идеја водиља овог пројекта је да савременим начином комуникације унапреди дијалог са вернима минхенске црквене заједнице актуализујући питања и проблеме са којима се суочавају хришћани у савременом свету.


Приредила редакција портала "Ризница"