Type Here to Get Search Results !

Патријарх Данило: Иконе представљају славу, лепоту и радост Царства Оца и Сина и Светога Духа


У прву недељу Васкршњег поста, у Недељу Православља, Његово Блаженство Патријарх румунски г. Данило служио је свету Литургију у Патријаршијској Саборној цркви у Букурешту.


Саслуживали су викарни епископи Варлаам и Тимотеј окружени сабором свештеника и ђакона. У току богослужења узнесене су јектеније и молитве благодарења за благослове којим је Господ даровао Његовом Блаженство поводом 33. годишњице његове архијерејске службе.

„У недељу Православља идемо са иконама у литију сведочећи победу истине да икона потврђује оваплоћење Господње, да се невидљиви Бог показао да би нам кроз Васкрсење дао живот вечни. Бог је узео тело да нам да Духа Светога. Свети Оци Цркве нам говоре да је Он постао човек да би се човек благодаћу обожио. У Православљу нам иконе пружају и поглед на Царство Небеско. Иконе на зидовима православног храма представљају долазак Царства Небеског код нас и наш улазак у Царство љубави Пресвете Тројице. Православна икона је и позив на молитву. Икона није предмет који само изражава лепоту, већ позив на молитву и свето живљење кроз насликане свете. Зато у Цркви имамо не само иконе, већ и књиге које се зову Житија светих, које нам представљају њихове подвиге и подвиге вере. Иконе такође представљају чињеницу да су светитељи наши пријатељи и наши заступници. Када неко уђе у цркву и моли се – осећа да није сам, већ да се моли заједно са светима који су ту присутни. У Православљу иконе представљају пророчку визију крајње будућности човечанства, а то је слава, лепота и радост Царства Оца и Сина и Светога Духа“, беседио је патријарх Данило.


Извор: Ziarullumina.ro