Type Here to Get Search Results !

Цркве у Украјини упозоравају на истополне 'бракове'


Свеукрајински савет Цркава види предложени закон као „напад на брак и породицу“ и опасност за демографски развој земље.


Признате Цркве и верске заједнице у Украјини реаговале су огорчено на нацрт закона који жели да изједначи регистрована партнерства са браком и назове их „породичним заједницама“. Покушај да се уведе оно што је познато као "истополни брак" је "напад на институцију брака и породице коју су створили Бог и украјински устав", наводи се у заједничком саопштењу Свеукрајинског савета Цркава у уторак 28.3.2023. тражећи од посланика да одбаце закон.

Већ је предвидљиво да ће, након што закон буде усвојен, следећи корак бити да се истополним паровима дозволи усвајање деце, наводи се у писму председнику кијевског парламента, Врховној ради. То би имало „изузетно негативне последице” – на личност ове деце, с једне стране, али и на „ускраћивање њиховог природног права да одрастају у пуној породици са оцем и мајком”.

Представници Цркве такође тврде да би реализација пројекта додатно погоршала демографску ситуацију у Украјини. Већ у Стратегији националне безбедности 2020. ово је оцењено као „претња националној безбедности и националним интересима Украјине“. Цркве ову везу правдају „природном неспособношћу истополних парова да имају децу”.


Превод с немачког

редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at