Type Here to Get Search Results !

Предавање Епископа хвостанског Алексеја: Свети Јован Лествичник – учитељ православне духовности и аскезе


После вечерње службе и молитве за наш народ на Косову и Метохији, по благослову Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, Његово Преосвештенство Епископ хвостански Г. Алексеј, викар Патријарха српског, одржао је предавање на тему ,,Свети Јован Лествичник – учитељ православне духовности и аскезе” у недељу 26. марта 2023. године у крипти Храма Светог Саве на Врачару.

После уводне речи протођакона др Драгана Радића, професора Православног богословског факултета у Београду, реч је добио Владика који је говорио о животу Светог Јована Лествичника, поредећи Његов живот са савременим човеком.

Говорећи о самој књизи Лествици која има 30 поглавља, која су намјењена за духовно напредовање како монаха, тако и лаика. Пропраћена духовном и психолошком анализом, тако да је сваки степен мање описиван јер онај ко је на вишим духовним ,,лествицама’’ има боље духовно расуђивање.

Монах када то савлада, по речима Владике који је провео 55 година у манастирима као монах, постаје пријатељ Божији и биће са Христом у Царству Небескоме.

Владика је казивао о икони са корица књиге, која приказује разне ликове насликане како пролазе кроз препреке које им ђаво чини, а опомињу на то да човек треба све да чини са Божијим благословом, савладавајући искушења и стављајући ближњега својега на прво место и додао да се чувамо оговарања, јер из оговарања се рађа осуђивање, а из осуђивања клеветање.

На крају Епископ Алексеј је истакао да је ова књига настала као плод четрдесетогодишњег монашког живота Светог Јована Лествичника, како у општежићу тако и као игумана манастира на Синају, и да до оваквог расуђивања није лако доћи.

Предавању је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ ремезијански Г. Стефан, викар Његове Светости, архимандрит Василије (Костић) и свештено братство Храма Светог Саве на Врачару, као и бројни верни народ.

Ово је било пето предавање, у циклусу великопоних предавања,  које организује братство Храма Светог Саве на Врачару, у Архиепископији београдско-карловачкој.


Извор: Храм Светог Саве