Type Here to Get Search Results !

Москва: Молебан за спас српског народа и светиња на Косову и Метохији


Тако су се манастирска братија и Срби који живе, раде и студирају у Москви одазвали на благослов Српске Цркве да се за време Великог поста појачају молитве за Косово и Метохију.


На молебану су се окупили углавном Срби – студенти, постдипломци и докторанти руских факултета из различитих места – Србије, Црне Горе, Републике Српске (Босне и Херцеговине), са самог Косова и Метохије и Македоније.

Заједно с њима у Сретењској обитељи су се молили и изванредни и овлашћени амбасадор Босне и Херцеговине у Москви Жељко Самарџија, као и Срби који одавно живе и раде у Русији.

Молебан Пресветој Богородици уз додавање специјалних прозби и молитве „За спасење српског народа“ служен је пред иконама Бајке Божије „Тројеручица“ и Свих српских светих.

После молебана јеромонах Игњатије (Шестаков) се захвалио свима окупљенима истакавши колико је важно то што су управо Срби дошли да се помоле:

– Ко би се још молио за Косово и Метохију ако не Срби? Велико вам хвала што сте се окупили данас. Ми чинимо што можемо и мислим да то није много, кад се молимо Богу и кад исправљамо свој живот како бисмо били достојни људи који вековима чувају наше Косово, оних који су практично положили своје животе зарад ове колевке српске историје, вере и културе. Треба да их будемо достојни.

Молебан се завршио заједничким појањем величања икони Мајке Божије „Тројеручица“ и свим српским светима, као и српском песмом у част преподобне Ангелине Српске чија се икона налази у храму Сретењског манастира.


Извор: Православие.ру