Type Here to Get Search Results !

Велики пораст англофоних верника у Тбилисију


Од објављивања једног мог чланка у августу 2021. године, англофонска заједница Светог Ђорђа у Тбилисију под Грузијском патријаршијом бележи импресиван раст. 

У време писања тог чланка било је само пет, углавном старијих мушкарацам који присуствују редовним литургијама на енглеском језику у овој грузијској цркви, али је по великој милости Божјој у протеклој години дошло до постепеног прилива странаца из целог света. Засад свакој двонедељној Литургији суботом на енглеском језику присуствује двадесетак странаца, а укупно верника треба да је отприлике четрдесет. Ради присуствовања на Литургији на енглеском ови православни странци долазе не само из Тбилисија, већ из других градова и села широм Грузије. Од ових странаца значајан проценат чине младе и све бројније породице из Канаде које су се доселиле у православну Грузију из жеље да своју децу васпитавају у народу и с народом чврсто укорењеним у православној вери. Иначе, за странце који бораве у Тбилисију било би нормално да се придруже парохијама у којима се богослужи на грузијском језику недељом и о великим празницима, пошто таквих парохијама има на сваком кораку. Недавно је радост Јеванђеља ушла у срце двојице странаца (један је из Тексаса, а други из Шведске) који су ове године у овој цркви прешли из атеизма у православље.

Међутим, сад су настали проблеми у вези са здањем цркве, углавном због оштећења темеља услед лоше дренаже. Ово је угрозило грађевину као такву, што је много забринуло свештеника ове цркве, о. Архила. Дренажа око цркве такође је учинила да се парохијана са инвалидитетом нису могли лако кретати због великог блата око цркве, нарочито после  јаких киша.  

Ово је дуго био проблем у срцима парохијана, али је великом милошћу Божјом у потпуности решен прилогом Православног реда Светог Ђорђа. Овај прилог од 15.000 долара није покрио само трошкове везане за поправку темеља и поплочавање, него је и финансирао изградњу каменог зида око порте. Добровољни рад за ове грађевинске пројекте пружили су грузијски и страни верници при цркви Светог Ђорђа, што је помогло да се парохијани још више упознају и здруже.  Почев од окончања свих ограничења услед  Ковид-а у Грузији (заједно са већим делом света), парохијски живот заједнице је наставио да расте и напредује, при чему се парохијани често састају једни с другима на поклоничким путовањима широм Грузије.

Прошлог месеца млади из парохије посетили су у Саборну цркву Болниси Сиони, најстарије постојеће црквено здање у Грузији. Ову цркву је подигао Свети краљ Вакхтанг Горгасали од  478. до 493.  г. Позната је по томе што има најстарије грузијске натписе уклесане на његовој фасади и по поседовању најстаријих историјских докумената грузијског писма. У једном од натписа, преведеном са старогрузинског на енглески, стоји: „ Милошћу Свете Тројице, у тридесетој години владавине краља Пероза основана је ова црква, а петнаест година после тога довршена. Господе, помилуј оне који се овде поклањају, и градитеља ове цркве Давида епископа, и који се моле Теби, помилуј, Боже. Амин.” Крстови урезани у цркву пренети су на савремену грузијску заставу и могу се видети у званичном печату Грузијске патријаршије. Међутим, поклоничка путовања нису једина активност ван Литургије којом се заједница бави, јер живи својим православним хришћанским животом. 

Да би испунила Јеванђеље не само речима већ и делима, ова заједница је ступила у везу са најсиромашнијим грузијским становништвом. Један пример недавног друштвеног рада може се видети у томе што парохијани цркве Светог Ђорђа помажу слепом грузијско-осетинском избеглици по имену Владимир, који редовно проси испред манастира Џвари, јер мала инвалидска пензија грузијске владе није довољна за његове потребе. Сада живи сам у дому који је обезбедила влада у новоизграђеном селу за избеглице. Када је то могуће, парохијани доносе Владимиру храну и новчану помоћ за његове комуналне трошкове, а и помажу у чишћењу његовог дома. Упркос свом материјалном сиромаштву, Владимир се увек радује сусрету са пријатељима из цркве Светог Ђорђа и никада се не жали на своју судбину, већ захваљује Богу на Његовим многобројним благословима.

И тако, благодат Божја и дање исијава из православне Грузије, јер је помогла да се дјуховно уздижу не само грузијски народ, већ и странци из целог света који је је великодушно прихватила ова велика духовна земља. Иако је прелазак на грузијски живот био тежак за оне који долазе из материјално богатог западног света, ова жртва је донела духовне користи стоструко. Ови духовни плодови дали су добре плодове не само странцима, него и земљи коју називају својим домом и народу који називају својом породицом.

Грузија ће бити просветљена у последњим данима; ово ће се показати не материјално него духовно. У Грузији ће се окупљати верници из многих земаља. Грузију ће штитити Пресвета Богородица, јер Иверија је земља коју је Света Богородица изабрала за свој сасуд.

—Св. Гаврило Ургебадзе

Кирило Мјажа

За наш портал превод са енглеског приредио:

протођакон проф. Радомир Ракић, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com