Type Here to Get Search Results !

В.Р. Легојда: Свештеници који проповедају на интернету, треба да имају на уму сотириолошку димензију своје мисије


Дана 10. марта 2023. године, председник Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и медијима В.Р. Легојда је у емисији „Светло вече“ на Радију Вера пренео своје утиске о сусрету Његове Светости патријарха московског и све Русије Кирила 7. марта са свештеницима који се баве мисионарством на интернету.


В.Р. Легојда је рекао да је током сусрета Предстојатеља Руске православне цркве са интернет мисионарима главни нагласак стављен на то да свештеник, комуницирајући са људима на Интернету, не сме заборавити на своју пастирску службу и сотириолошку димензију свог мисијског рада. Према речима госта студија, Његова Светост Патријарх „савршено разуме информативне реалности данашњице – и чињеницу да ова паства није виртуелна, као и размере ове мисије“.

Представник Цркве је изразио уверење да ће већ одржани састанак бити праћен новим и изразио наду да ће новинари први попратити на одговарајућем професионалном нивоу, не ограничавајући се на површне вредносне судове.

Како је приметио начелник Одељења за односе Цркве са друштвом и медијима, свештеници присутни на скупу били су под великим утиском. „Био је то веома топао, диван, садржајан састанак“, рекао је В.Р. Легојда. Према његовим речима, Предстојатељ Руске православне цркве је више пута указао на значај овог сусрета и изразио жељу да овакви сусрети буду редовни.

„Патријарх одлично разуме ову мисију, да су то данас тргови на које су излазили апостоли, а сада излазе свештеници, да су то питања живих људи. То не значи да свештеник свој немар у парохији може правдати чињеницом да је присутан на интернету, то не би требало да буде. Али су сами свештеници истицали да своју мисију сматрају оствареном када људи евентуално дођу у њихову цркву или у оближњу цркву“, рекао је начелник Синодалног одељења.

В.Р. Легојда је истакао да је током разговора дотакнуто много занимљивих аспеката мисије, као и питања која тренутно заокупљају свештенике. Састанак је био посебно уређен тако да су свештеници који раде са различитим популацијама говорили о аспектима својих активности, као што су примери рада са нецрквеном тинејџерском публиком, страном паством; дотакнута је породична тема и наглашена потреба за неопходним напорима у циљу одбране вере у „безграничним просторима интернета”.

Председник Синодалног одељења за односе Цркве са друштвом и медијима навео је неколико разлога због којих је било неопходно одржати овакав састанак. Према његовим речима, важно је да Његова Светост Патријарх добија обавештења не само и не толико из свог  уверења и извештаја других, већ из примарног извора у формату живог дијалога. Подједнако важно је разумевање сложености и дискутабилности ове теме, могућности и ризика који у њој леже.

Говорник је напоменуо и да сами свештеници имају потребу „не само да слушају  проповеди Предстојатеља Цркве и гледају га на ТВ-у“, већ и да имају прилику личног сусрета и живог обраћања.


Превод с руског

редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru