Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Сви смо на истом путу одбране наше земље и народа


Дана у ком се навршило 24 године откако су у бомбардовању НАТО алијансе животе изгубили  потпоручници Жељко Савичић и Синиша Радић (постумно унапређени у чин поручника) Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије служио је помен јунацима, уз саслуживање архијерејског намесника првог ваљевског протонамесника Дарка Ђурђевића, протојереја- ставрофора Стојадина Павловића, дивчибарског пароха јереја Стевана Сировљевића, јереја Дарка Крунића и ђакона Момчила Димитријевића


„Нема веће љубави, него дати живот за ближњег свог“, речи су Господа Христа на које је подсетио Преосвећени Епископ ваљевски Г. Исихије приликом молитвеног помена потпоручницима Жељку Савичићу из Београда и Синиши Радићу из Ниша, који су за екраном радара у дивчибарском насељу Краљев сто погинули у удару НАТО авијације 6. априла 1999. године.

Они су пострадали за нас да бисмо имали могућност да живимо у слободној земљи, коју је тада оружано напао највећи икада створени војни савез. Данас, међутим, тај напад траје на подмукле начине. Сви смо позвани да следимо примеру наших јунака, који су пострадали током агресије западне војне алијансе. Позвани смо да уложимо снагу и мудрост како бисмо одолели „меким“, али једнако по наш слободарски дух погубним нападима, указао је Владика Исихије у обраћању учесницима молитвеног скупа на месту погибије храбрих радараца, у чију част је подигнут Спомен- храм посвећен Светом Георгију победоносцу, заштитнику војника. 

 Нико није више позван, него ви који служите у војсци и ми који предводимо молитве и труд у васпитавању младог поколења и читавог верног народа, као и оних који још нису дошли до вере у Господа, али Га траже својим чистим срцима. Сви смо на истом путу одбране наше домовине и нашег народа. Нека нам Господ молитвама Светог Кнеза Лазара, који је за све нас положио Косовски завет, молитвама Светог Саве, који нам је дао Светосавље као српско православље, помогне да истрајемо у тој борби да изграђујемо српски народ и Цркву и наше друштво, да одолимо нападима на традицију, на породицу, на васпитање наше деце. Да сви наставимо да живимо како су наши слободољубиви преци то нама предали- поручио је Владика Исихије, благосиљајући сабране да се са љубављу сећају потпоручника Жељка Савичића и Синише Радића, чије је младе животе прекинуо удар војно надмоћнијег непријатеља пролећа 1999. године.

У име 126. бригаде за ваздушно осматрање, јављање и навођење (ВОЈИН), у чијем саставу су служили потпоручници Савичић и Радић, слово у њихову част принео је капетан прве класе Жељко Фодора. Цвеће и венце на месту погибије положили су чланови породица, Команда 126. бригаде ВОЈИН, припадници 20. батаљона, 31. батаљона и техничког батаљона Војске Србије. 


Извор: Епархија ваљевска