Type Here to Get Search Results !

Епископ Исихије: Сви имамо Богородицу као мајку


Празник Благовести, дан рођења и земаљске кончине Преподобног Оца Јустина (1894- 1979), преко три деценије служењем Цркви Божјој везаног за манастир Ћелије, и ове године био је дан молитвеног сабрања у овој светињи. 

Свету Архијерејску Литургију у старом Храму Светог архангела Михаила је служио Његово Преосвештенство Епископ ваљевски Г. Исихије, уз саслуживање свог заменика протонамесника Филипа Јаковљевића, архијерејског намесника другог ваљевског протонамесника Саше Максимовића и више свештенослужитеља, као и појање ћелијског сестринства предвођеног игуманијом мати Гликеријом.

У празничној проповеди Епископ Исихије објаснио је улогу Пресвете Богородице у домостроју спасења, којој је посвећен данашњи празник, у коме се прославља њена послушност Господу, Кога је заволела свим срцем и умом и удостојила се да буде та у којој ће се зачети Господ. Подвиг Пресвете Богородице, указао је ваљевски архипастир, утврдио је наше спасење и само на тај начин ми људи смо могли да се спасимо и усиновимо Господу у Светој Цркви, коју нам је оставио за Собом. 

Сви ми имамо Пресвету Богородицу као мајку, јер као што се кроз Господа Исуса Христа усиновљујемо Оцу, постајемо Његова браћа Светим крштењем и причешћивањем Његовим телом и крвљу се са Њим сједињујемо, на исти начин постајемо и синови Пресвете Богородице, јер она је Мајка Цркве. Она је мајка која све нас воли и све нас приводи ка свом Сину, Господу нашем Исусу Христу. Мајка, чије су молитве заступничке изнад сваких молитава и светитеља, и анђела, и архангела и било ког бића које је створио Бог. Само она се удостојила да воли Бога и као слушкиња Божја, али и као Мајка Његова- рекао је Владика Исихије, истакавши да смо сви позвани да подражавамо подвиг Пресвете Богородице, да прихватимо јеванђеље Божје, које је упућено свим хришћанима и напајамо се благодати Божје.

На крају литургијског сабрања, Владика Исихије подсетио је на везу данашњег празника са Преподобним Авом Јустином, који се управо на данашњи дан родио и упокојио. 

Наш Ава (Јустин) нас чува и бди над нашим градом, епархијом и читавом нашом Црквом. Он је најтајанственије везан за празник Благовести. Носио је име Благоје, рођен и преставио се Господу на тај празник. Зато овде данас прослављамо још више него на другим местима. Нека је благослов Пресвете Богородице на свима нама, да увек имамо њену материнску љубав и њу за узор како треба волети Господа. Наше монахиње нам то најбоље показују- закључио је Владика Исихије, благосиљајући сестринство ћелијске обитељи, саслужитеље и верни народ.

Свечаност је заокружена свечаном трпезом у манастирској трпезарији.


Извор: Епархија ваљевска