Type Here to Get Search Results !

Пасхални понедељак у Чачку

„Христос Васкрсе!“, кличе Чачак дочекујући свог суграђанина на Васкрсни понедељак, Његово Преосвештенство Епископа жичког Г. Јустина! У препуној Цркви Вазнесења Господњег, испод новоосликаних фресака, Господ је био међу нама.

Епископу су служивали Архијерејски намесник трнавски протојереј Мирослав Петров, старешина Храма Вазнесења Господњег у Чачку протојереј Душан Ћурчић, јереји Милан Љубичић, Ђорђе Лазаревић, Мирко Мандић и др Слободан Јаковљевић, ђакони Стефан Симић и Стефан Медар. Литургијску радост увеличало је произвођење у чин протојереја досадашњих јереја Ђорђа Лазаревића, Милана Љубичића, Мирка Мандића и др Слободана Јаковљевића.

Светој Архијерејској Литургији присуствовало је бројно монаштво, свештенство, челници града Чачка, градоначелник г. Милун Тодоровић са својим сарадницима, многобројни верници и мноштво деце.

У надахнутој беседи Владика нам је честитао Васкрсење Господње и честит завршетак поста. Напоменуо је да нам је ових 7 недеља пружило прилику да се изопштимо из метежа модерног времена, да се приближимо Господу и проникнемо у тајну шта смо ми у односу на ближњег, природу, Бога… Господ нам је дао клицу вечнога живота, одредивши нам Еден. Али, дата нам је и слобода која је изазвала пад, пад од којег су настале последице – болест, пропадљивост и смрт. Тек Господ, Син Божји, постаје Син Човечији, прима нашу природу, све то чини да би изранављеног човека поново поставио где му је место. А да би то постигао Господ је благоизволео да прође страдање, пут ка Васкрсењу. Али, да би се подвиг остварио, морамо се везати за Богочовека, да са њим саваскрснемо. Без Бога, без Божје силе, благодати и милосрђа, нико то не може учинити. Зато Му се молимо, да се усавршавамо у добру. Да будемо богови по благодати. Само ако се вежемо за Истинског Бога ми стичемо врлине и „не живимо више ми, него у нама Христос“. Христос који је победио смрт и васкрсао, поучио нас је Владика Јустин.


Извор: Епархија жичка