Type Here to Get Search Results !

Представник Стејт департмента: Нисам чуо за нападе на цркве и за отмице цркава у Украјини


Високи портпарол америчког Стејт департмента рекао је новинарима у понедељак 10. априла 2023. да му није познато да се врше напади на цркве у Украјини и да се преотимају.


Поред догађаја у вези са Кијевско-печерском лавром током последњих неколико недеља, дошло је до повећаног таласа насилних отмица цркава у присустзву локалних власти које су конфисковале парцеле на којима се налазе цркве и прогласиле забрану рада Украјинске православне цркве.

Међутим, Ведант Пател, главни заменик портпарола Стејт департмента, није упознат са таквим извештајима. Транскрипт брифинга за штампу Стејт департмента у понедељак гласи:

ПИТАЊЕ: Хвала. Да ли је Стејт департмент свестан насилних напада на парохије Украјинске православне цркве који се сада дешавају?

ГОСПОДИН ПАТЕЛ: Нисам упознат са овим конкретним извештајима. Можете ли мало појаснити?

ПИТАЊЕ: Само прошле недеље у Украјини било је на десетине напада на цркве и вернике. Цркве у Украјини се преотимају. Јесте ли чули нешто о томе?

ГОСПОДИН ПАТЕЛ: Опет, нисам видео те извештаје, тако да нисам у могућности да о томе дискутујем, али радо ћемо проверити и предочити свој став.

„Какво фантастично селективно незнање“, прокоментарисао је Владимир Легојда, председник Синодалног одељења Московске патријаршије за односе са друштвом и медијима.


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com