Type Here to Get Search Results !

Игуман Лавре у видео обраћању: Не излазите из Лавре, не будите издајници


Останите уз канонску Цркву и останите уз Кијевско-печерску лавру, позвао је игуман манастира у видео изјави објављеној из кућног притвора раније ове недеље.


Његово Високопреосвештенство митрополит вишгородски Павле, који је игуман Лавре 30 година, званично је у суботу ујутру обавештен да је под истрагом због подстицања верског непријатељства својим критикама Цариградске патријаршије и расколничке ПЦУ, као и због наводног правдања оружане акције Русије. Суђење се одвијало неуобичајено брзо и већ те вечери је осуђен на два месеца кућног притвора у једном селу ван Кијева, с тим да не може присуствовати богослужењима, док се против њега наставља истрага.

Владика Павле је у свом видео-снимку објављеном у уторак захвалио свима на молитвама, истичући да ме „много јачају, дају снагу, крепе дух, и пружају постојаност у вери“.

Његово Високопреосвештенство је подсетио на то и да је Господ Исус Христос предсказао верницима таква страдања за која ћемо добити награду на Небу.

Обраћајући се верницима који већ недељу дана храбро бране Лавру, митрополит Павле је позвао: „Драга браћо и сестре, држите се свете канонске Цркве, њеног предстојатеља, Његовог Блаженства митрополита Онуфрија, и благочестивих епископа и свештенства наше свете Цркве.“

А обраћајући се монасима Лавре, позвао их је да и даље чврсто стоје: „Драга браћо, љубљени моји, духовни саборе, свештеномонаси, сви монаси, искушеници... Ја сам са вама. Једно вас молим: Не напуштајте Лавру, немојте постати издајници. Када је Христос био на крсту, сви су побегли, остављајући Га самог. Не остављајте Га данас.”

Нажалост, један монах, архимандрит Аврамије, одлучио је да напусти Цркву и придружи се расколницима, па се поставио за игумана њихове сопствене организације назване „Кијевопечерска лавра“.

Владика Павле је такође имао поруку за противнике Цркве, поручивши им да ће се једног дана стидети својих поступака. „Ако ниси отишао у цркву да се молиш, не иди тамо ради сопствене осуде.“

А говорећи о себи, митрополит Павле је рекао: „Нисам обесхрабрен. Немам чега да се плашим... Осећам налет духовне снаге. Оно што се дешава јесте дар од Бога да ојача моју веру и, можда, да изгради некога да буде јачи у вери.”


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com