Type Here to Get Search Results !

Узалуд гроб чуваш, стражо: гробница неће задржати Живот Самобитни


Данас Ад стењући вапије: Боље би ми било да Рођеног од Марије нисам примио, јер дошавши на ме, државу моју разруши...коју сам раније држао... ​слава Господе...Васкрсењу твоме! (Посни Триод, Вечерње Велике Суботе)


На Велику суботу, 2/15. априла 2023. године, служна је света Литургија у храму Преподобног Симеона Мироточивог у новосадском насељу Ветернику.

По устаљеном богослужбеном поретку Велике суботе, служена је света Литургија Светога Василија Великог, која почиње вечерњим богослужењем карактеристичним по појању васкрсних стихира првога гласа, у којима већ прослављамо Васкрсење Господа нашега Исуса Христа. У наставку богослужења, прочитани су паримеји и Апостол. За време појања великог прокимена по прочитаном Апостолу, свештенослужитељи су скинули тамне одежде и обукли свечане светле одежде, оденувши и Часну Трпезу у бело, чиме је пројављена радост Васкрсења Христова и победа над смрћу. Исту радост благовести и данашње јеванђелско зачало из Јеванђеља по Матеју, у којем је описан догађај јављања анђела Господњег на месту Христовог гроба и сусрет Васкрслог Господа Исуса Христа са женама мироносицама.
Приредила редакција портала "Ризница"