Type Here to Get Search Results !

Хиландар као надахнуће


„Хиландар као надахнуће“ представља подухват јединственог карактера и садржаја како у Републици Српској тако и у Републици Србији. Непосредни повод за покретање првог пројекта је недавно објављена партитура „Хилендар“ свечана поема за симфонијски оркестар Владе С. Милошевића коју је приредио проф. др Саша Павловић. 


Идеја да се партитура која је „лежала у паучини“ и звучно обелодани потекла је од Високопреподобног архимандрита Методија, игумана манастира Хиландара. Додатни разлог да се ово музичко дело премијерно изведе у 2023. години је 825 година од оснивања манастира Хиландара, 50 година од настанка партитуре Хилендар и 25 година од оснивања Академије умјетности Универзитета у Бањој Луци. У част композитору који је компоновао симфонијску поему Хилендар, одлучено је да се први пројекат новог подухвата Хиландар као надахнуће изведу у оквиру манифестације Дани Владе С. Милошевића. Поред тога на програму је и концерт за клавир и оркестар „Ноћ у Хиландару“, дело истакнутог композитора и академика Светислава Божића. Након Бања Луке 25. априла, биће одржан још један концерт, 27. априла у Коларчевој Задужбини у Београду.

Дугорочни подухват се одвија са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија, концерт у Бања Луци се одржава са благословом Његовог Преосвештенства Епископа бањалучког Г. Јефрема. Покровитељи пројекта су Председник Републике Србије и Председник Републике Српске.

Организатори су: Свети манастир Хиландар, Академија умјетности Универзитета у Бањој Луци, Музиколошко друштво Републике Српске и Задужбина Светог манастира Хиландара. Партнери пројекта су Министарство просвјете Републике Српске и Град Бања Лука. Медијски партнери су РТРС, РТС и Музичка продукција РТС.

Основни циљ и сврха подухвата ХИЛАНДАР КАО НАДАХНУЋЕ је шире представљање значаја и непроценљиве духовне и културне ризнице Хиландара. Остварење овог циља је осмишљено кроз свезу уметника и делатника у култури из Републике Српске и Републике Србије, у заједничким пројектима надахнутим Хиландаром. Подухват је осмишљен како би се код уметника, публике и друштва у целини, а посебно код млађих нараштаја, подстакло интересовање за уметничка дела из православне духовне и културне традиције, са надом да тако допринесе васпитању укуса али и новом стваралачком надахнућу.


Извор: Хиландар

Рубрика