Type Here to Get Search Results !

Епископ Јеротеј: Васкрсење Христово је непролазна радост Осмог дана


На Други дан Васкрса, 17. априла 2023. године, поводом храмовне славе, Преосвећени Епископ шабачки г. Јеротеј началствовао је светом архијерејском Литургијом у храму Васкрсења Гоподњег у Мишару.

„Седмица у којој се налазимо назива се Светла седмица, јер нас у њој обасјава светлост Христовог Васкрсења и сваки од ових дана до Томине недеље вршимо поновљену службу Пасхе. На овај начин Црква сведочи да смо ушли у Осми незалазни дан, вечити дан у коме Сунце не залази, као што ће то бити у Царству небеском, где ће сам Христос бити то Сунце. Ми у Цркви сада делом предукушавамо оно што ћемо у потпуности да окусимо у Царству небеском, а Црква нам кроз ова дивна богослужења омогућава да целу ову Светлу недељу доживљавамо као један дан који се не завршава. Код Васкрсења Христовог попразништво траје четрдесет дана, до Спасовдна, и током читаве године се продужава то празновање Васкрсења, јер свака недеља у седмици је посвећена Васкрсењу Христовом, тако да ми читаву годину прослављамо празник Васкрсења Христовог.  Читава наша вера је заснована на Васкрсењу Христовом и зато ове дане проводимо у радости и весељу, схватајући да ови дани превазилазе све што је људско, јер нас обасјава  благодат Христовог Васкрсења. Наша вера се најбоље и најдубље проживљава кроз празнике, кроз слављење празника, и колико од срца и са радошћу прослављамо празнике, толико сведочимо колико је наша вера дубока, јер ако се радујемо и празнујемо од свег срца, то значи да верујемо од свег срца.“

Након свете Литургије, Преосвећени Епископ је предводио троструки опход око храма, након чега је уследила трпеза љубави за све присутне.


Извор: Епархија шабачка