Type Here to Get Search Results !

Делегација Московске духовне академије водила разговоре у Адис Абеби


По благослову Његове Светости патријарһа московског и све Русије Кирила, делегација Московске духовне академије на челу са њеним ректором епископом звенигородским Кирилом посетила је Етиопију од 19. до 22. маја 2023. године.


У делегацији су били и секретар за међухришћанске односе Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије, секретар Комисије за дијалог Руске православне цркве и Етиопске цркве јеромонах Стефан (Игуманов), проректор за наставна питања МДА јереј Павел Лизгунов, начелник Одељења за оријенталистику МДА ђакон Сергиј Пантелејев и студент треће године основних студија МДА Р.О. Обросов.

Сврха путовања били су преговори о развоју академске сарадње између Руске православне цркве и Етиопске цркве у складу са споразумима закљученим током другог састанка Комисије за билатерални међуцрквени дијалог одржаног у фебруару ове године у Москви.

Делегација Академије посетила је 19. маја Богословску академију Свете Тројице у Адис Абеби, водећу богословску школу Етиопске цркве, која је недавно добила статус универзитета. Заменик ректора архимандрит Хаиле Габријел Гирма говорио је о структури и активностима Универзитета Свете Тројице. Гости су обишли учионице и упознали се са образовним процесом, као и разгледали библиотеку која носи име архиескопа Тимотија Хабтеселасије Тесфа. Више од 20 година овај блаженопоч. Владика је био на челу ове образовне установе, а пре тога је студирао на Лењинградској духовној академији у исто време кад и будући патријарх московски и све Русије Кирил.

Затим су стране разговарале о питањима која се тичу даљег развоја академске сарадње двеју Цркава.

Преговори су настављени и наредних дана посете уз учешће ректора Универзитета Свете Тројице, копредседавајућег Комисије за дијалог између Етиопске цркве и Руске православне цркве, архиепископа Јужног Ома Абуна Филипа. Са стране Етиопске цркве присуствовали су и архимандрит Хаиле Габријел Гирма, заменик ректора Универзитета Свете Тројице, свештеник Данијел Сајфемихаел, начелник Одељења за спољне односе Етиопске цркве, арһимандрит Велдејес Сефугалато, шеф катедре црквених пројеката Етиопске цркве и други.

Представници Московске духовне академије и Универзитета Свете Тројице детаљно су разрадили заједничке пројекте у академској области за период до краја школске 2023-2024. године и потписали с тим у вези меморандум.

Епископ звенигородски Кирил и чланови делегације из Русије разговарали су 21. маја са наставницима и студентима Универзитета Свете Тројице.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru