Type Here to Get Search Results !

Васкршња честитка катихете Бранислава Илића, о Васкрсу 2024. лета Господњег


Ево дана који створи Господ,

обрадујмо се и узвеселимо се у њему! (Пс 117, 24)


Овим речима, још из старозаветних давнина, одушевљено кличе цар и пророк Давид, провидећи Духом Светим велики дан Христове победе над смрћу и наше духовно славље због тога. У овај велики и тајанствени Дан сва твар је окупана светлошћу вечности и са неизрецивом радошћу пева победну песму Господу који је прогнао таму греха и обасјао нас незалазним зрацима живота. „И Светлост светли у тами и тама је не обузе“ (Јн 1, 5) – тако је суштину божанског откровења и нашег хришћанског сведочења сажео Свети Апостол, Еванђелист и Богослов Јован који је за време Тајне Вечере наслонио главу на Господња прса и упио сву снагу, лепоту и тајну Његовог животворног богочовечанског бића.

Радујемо се и прослављамо Христово Васкрсење јер „Отац благоизволи да се у Њему настани сва пуноћа и да кроз Њега измири све са Собом…, и оно што је на земљи и оно што је на небесима” (Кол 1, 19 – 20). Радујемо се и прослављамо победу над победама, јер се у Распетоме и Васкрсломе од ропства смрти – којој се кроз грех покорила – саставља, спасена, свеколика твар! Радујемо се и прослављамо Васкрсење Господа Христа јер, чинећи то, добијамо залог сопствене победе над оковима смрти и свету благовестимо радост живота!

Са овим речима вере, наде и љубави, честитам Вам Празник над празницима, желећи Вам да сила и светлост Васкрсења Христовог просветли Ваше срце, како бисте без колебања устима и срцем прослављали Господа Васкрситеља и Спаситеља нашег речима: 

Христос васкрсе из мртвих,

смрћу смрт поразивши

и онима који су у гробовима

живот даровавши.


ХРИСТОС  ВАСКРСЕ!


Ваш брат и пријатељ у љубави Христовој,

Бранислав Илић, катихета