Type Here to Get Search Results !

Патријарх Јерусалима, Града мира, позива на обустављање непријатељстава у Светој земљи


Патријарх јерусалимски Теофил III упутио је у среду Васкршњу поруку у којој се објављује Васкрсење Господа нашег Исуса Христа и позива на прекид свих непријатељстава у тој области – „првенствено у Гази, читавој Светој земљи и на Блиском истоку“.


„Данас Црква Христова објављује свету јеванђеље неизрециве радости. Она објављује до краја земље Васкрсење свог Оснивача и Спаситеља нашег Исуса Христа, Назарећанина, Распетог, Исуса Христа Сина и Логоса Божјег, оваплоћенпг од Духа Светога и Марија Дјева, рођенох у телу и јављеног на земљи“.

Господњи апостоли, оснажени Духом Светим, „засадили су“ Цркву по целој земљи до њеног краја, коју, као што је обећано, „врата пакла неће надвладати“ (Матеј 16,18).

Патријарх Теофил  цитира светог апостола Павла, који је написао да је „Бог помирио све са собом у Христу“ (2. Коринћанима 5,19) и наводи да „ово дело помирења обавља Његово Тело, Црква, кроз векове широм света."

„Црква Јерусалимска, Мајка Цркава, прва која је примила опроштење грехова Васкрсењем, чини то у местима на земљи где се Христос јавио у телу. Њима, као и онима близу и онима далеко.  проповеда се мир, посебно у овим тешким временима рата који бесни у свету и уништава не само имовину и боравишта, већ и људске животе“, пише Његово Блаженство Теофил.

„Из ових места, односно са Светог и Животворног Гроба, одакле је изникла светлост живота и где се служи пасхална васкрсна Литургија, Јерусалимска црква апелује на обустављање свих непријатељстава, пре свега према Гази, у  целој Светој земљи и на Блиском истоку“.

„Такође апелује на јединство православних Цркава кад је у питању мир и на њено удружено сведочење  напаћеном свету који то са нестрпљењем очекује“, наставља Јерусалимски патријарх.

„Свој својој  пастви у  својој канонској јурисдикцији, Израелу, Јордану, палестинској држави, Катару и поклоницима из целог света, упућујемо васкршњи поздрав „Христос васкрсе“ и победнички говор Спаситељев: Не бојте се; Ја надвладах свет! (Јован 16,33).


За наш портал превод са енглеског

приредила Сања Симић Де Граф


Извор: Вasilica.ro