Type Here to Get Search Results !

Емисија о богослужбеним особеностима празника Преподобног Исаије отоногошта


У оквиру новог издања емисије „Богослужбене особености празникâ српских светитељаˮ говорили смо о свештеном спомену Преподобног Исаије отоногошта. 


Када је Преподобни Исаија тачно рођен, на жалост, није нам познато. Црквено и народно предање сведочи да је родом из села Попи у никшићком пољу. Своје духовно скровиште и уточиште је нашао у острошким стенама, где се подвизавао до своје земне кончине. И пре доласка Светог Василија чудотворца у острошке стене, који је уследио средином XVII века, било је монаха и испосника који су се подвизавали у пећини Острошких греда (на чијем ће терену 1665. бити изграђен Горњи манастир), као и у неким околним пећинама и скровиштима.

Након упокојења Преподобног Исаије, његов култ се почео ширити подострошким селима, а и шире. Да би онемогућили стварање светитељског култа, Турци су, каже локално црквено-народно предање, узели мошти Преподобног Исаије и спалили их на Планиници, планинском превоју између масива Острошких греда и околине Никшића. Спомен Преподобног Исаије од Оногошта слави се 28. априла / 11. маја, а прва служба му је служена при освећењу његовог новог параклиса – храма у Горњем Острогу 28. априла / 11. маја 2015. лета Господњег.


Аутор емисије: катихета Бранислав Илић

Извор: Инфо-служба Епархије бачке