Type Here to Get Search Results !

Положен камен темељац за Храм Светога Саве на Жабљаку: Храм за нову снагу, радост и слогу


Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије са Преосвећеном господом епископима: милешевским Атанасијем, будимљанско-никшићким Методијем, захумско-херцеговачким Димитријем и ремезијанским Стефаном, вечерас на Духовски уторак, 6. јуна 2023. године, освештали су и положили камен темељац за изградњу Саборног храма Светога Саве на Жабљаку.


Архијерејима је саслуживало свештенство и монаштво више Епархија, уз молитвено учешће вјерног народа, представника јавног и политичког живота из више црногорских општина.

Сабраном народу обратио се Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије истичући да је полагањем освештаног камена темељца започета изградња храма Светога Саве те да ово сабрање није у име човјека или било које политике, већ у име Божије, а славу првог архиепископа српскога.

“Сабрали смо се као Црква Божија озарена Светим Духом. Управо смо прославили Тројичиндан, велики празник Силаска Светога Духа на апостоле и ученике Господње, а Господ је својим Светим Духом укријепио Свете апостоле и обукао их у силу са висине, силу Божије мудрости, истине, правде, љубави и упутио их да проповједају Његово Јеванђеље по цијеломе свијету и да сабирају Цркву Божију из свих народа под један кров небески, под један кров Божији, да сви народи, који се разликују по језицима, по културама, обичајима, буду у Христу једно.”

Владика је казао да је сав дурмиторски крај украшен светињама као небо звијездама, али да би овај данас започети храм, требао да буде круна свим храмовима, а да је посвећен Светоме Сави о коме се овдје највише легенди, прича, предања и пјесама вјековима плело. У прилог томе подсјетио је да су се у дурмиторској крају послије спаљивања моштију Светог Саве, многи завјетовали да ће га славити као своје крсно име:

“Иако су спаљене мошти, наш се народ још више завјетовао Светоме Сави и коначно се с њиме сјединио. Он је ушао у душу српскога народа, нарочито овдје на Дурмитору, гдје се вјера чувала по цијену живота, чувала и сачувала, и хвала Богу што је дошао тај час да започнемо овај свети храм у славу Божију, а у част светога Саве.”

Митрополит Јоаникије је поручио да ће овај храм, ако Бог да, кроз саму његову градњу објединити све Дурмитораце, како оне који живе у завичају, тако и оне који су се расијали по бијелом свијету, али носе свој завичај у срцу:

“Сви су се обрадовали овој благој и свијетлој вијести да се на Жабљаку подиже саборни храм који ће нас објединити, да будемо сложни, јединствени, непоколебљиви и непобједиви у вјери. И није случајно што се управо у наставку литија подиже овај свети храм, јер смо се тада, по оној зими, објединили око Крста Христовога и око имена Божјега, и то нам је дало велику снагу која се претаче у градњу овога светога храма.”

Изражавајући увјерење да ће сви који буду учествовали у овој градњи, од срца и са радошћу приложити свој труд, новац и добру вољу, Митрополит је нагласио да само тако и вриједи зидати саборни храм:

“Да се у њега уграђујемо са љубављу, да кроз ту градњу ојачамо нашу вјеру, а нарочито кад га, ако Бог да, у догледно вријеме саградимо и освештамо, да се у њега сабирамо на молитву, да се у њему причешћујемо Светим тајнама Христовим, да дјецу крштавамо, младенце вјенчавамо и да се преко њега излива сваки Божији благослов и на овај град и на све оне који долазе овоме светоме храму.”

Осврнуо се и на обезбјеђивање услова за подизање храма. Крајем 2021. године одборници Скупштине општине Жабљак једногласно су одлучили да се Епархији будимљанско-никшићкој без надокнаде уступи урбанистичка парцела од 600 квадратних метара. У даљим активностима Одбор за изградњу храма приступио је комплетирању урбанистичке парцеле куповином земљишта величине 500 метара квадратних и изради идејног рјешења, главног пројекта, испуњавајући неопходне законске и административне процедуре.

“Колико знам све је лијепо завршено и нема никаквога приговора овој градњи, а најважније је наша слога и добра воља да се уградимо у овај свети храм. Потпуно смо увјерени да ће он на боље измијенити живот овога града и да ће удахнути нову снагу и радост, нову слогу и оптимизам у све људе који овдје живе и приступају овоме светоме храму. Јер преко Божијега храма, и када се гради, а нарочито када се у њега сабирамо на молитву, излива се благодат која даје нови живот, нову радост и нову снагу свима хришћанима. Нека буде срећно и благословено!”

На крају Владика је казао да је присуство више архијераја данашњем сабрању добар знак, али да је посебно лијепо видјети дјецу и омладину која ће узрастати у току изградње овога храма, заједно са њиме стасавати и у њега се, на своју срећу и напредак, уграђивати: “Да буду поносни што је њихова генерација подигла овај свети храм, дај Боже!”

Његово високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Јоаникије је позвао све да се уграде у складу са својим могућностима у овај свети храм, обећавши да ће Митрополија црногорско-приморска уплатити прилог за његову изградњу и да ће помагати све док се храм не заврши.

Предсједник Одбора за изградњу Храма Светог Саве г. Мираш Вуковић пожелио је свима добродошлицу и заблагодарио на присуству. Подсјетио је да је идеја о подизању храма у Жабљаку потекла 2010. године од стране Митрополита црногорског приморског Јоаникија, тадашњег епископа будимљанско-никшићког, као и да је наишла на подршку Црквене општине Жабљак и вјерног народа.

“Да дође до остваривања овог богоугодног дјела својим неуморним прегалаштвом и посвећеношћу предњачио јој наш почивши Дурмиторац Славко Крстајић, који није жалио знања, времена и труда да би створили неопходне предуслове за почетак подизања светиње. Засигурно да се наш брат у Христу Славко данас на небу неизмјерно радује што смо испунили његов аманет и што свједочимо једном од највећих догађаја у историји дурмиторског и дробњачког краја, постављању камена темељца и освештању темеља Саборног храма Светог Саве”, казао је г. Мираш Вуковић.


Извор: Митрополија црногорско-приморска