Type Here to Get Search Results !

Мировни форум у Копру: Кардинал Паролин позива Балкан на више дијалога


С обзиром на сукобе на Балкану, кардинал државни секретар Ватикана Пјетро Паролин позвао је на више дијалога. Људи на Балкану морају улагати у културу сусрета како би превазишли културу конфронтације, рекао је Паролин у суботу 17. јуна 2023. на отварању међурелигијског мировног форума у ​​Копру, у Словенији. Дијалог је важан за мирну будућност у региону, где су се латинска, византијска и исламска култура сретале, а понекад и вековима сукобљавале.


Да бисте ојачали дијалог „морате се одупрети екстремизму, који, нажалост, понекад постоји и у самој религији“, каже кардинал Паролин. Света столица подржава напоре у региону ка европским интеграцијама. Грађани Балкана гледали су према ЕУ са надом у напредовање и просперитет.

На састанку је бискуп Андреј Саје, председавајући Словеначке бискупске конференције, позвао на стварање „мостова поверења“. За мир је потребно „срушити зидове неспоразума“ и стрпљиво и пажљиво слушати једни друге. Према речима бискупа Новог Места, сви друштвени актери су дужни да раде на миру, међу којима су и хришћанске Цркве и друге религије. Сваки појединац такође мора дати свој допринос. Делимо одговорност за живот на овој планети, доприносимо изградњи мира кроз мале и свакодневне радње“, рекао је бискуп Саје.

Форум треба да буде „пример дијалога, слушања, прихватања различитости и сарадње са свима који још не знају да разговарају једни са другима“, наставио је председавајући Бискупске конференције. Тежња ка миру је могућа само преко искреног дијалога, заснованог на „толеранцији и поштовању особе са којом разговарате, прихватању њене различитости и спремности на заједнички рад“. Ради сопственог развоја човек зависи од других, „без других не можемо опстати“.

Бискуп Саје је у уводном говору, између осталих, пожелео добродошлицу апостолском нунцију у Словенији надбискупу Жан-Мари Спејху, словеначкој председници Наташи Пирц Мусар и градоначелнику Копра Алешу Брзану, као и бискупима из Словеније, суседних земаља и Балкана, представницима других хришћанских Цркава, Исламске заједнице и јудаизма, као и из бизниса и друштва.


Религије обавезне на дијалог


У изјави заснованој на својим уверењима, учесници форума у ​​суботу су се такође обавезали на даље напоре за више дијалога, међусобног поштовања и мирног саживота. Убудуће би требало редовно да се одржавају састанци између највиших представника различитих верских заједница на Балкану ради проналажења заједничког решења, посебно између Католичке и Православне цркве и ислама.

На овим сусретима важно је одговорно решавати хитна друштвена питања, као што су очување мира или емигрирање великог броја радника. Ово би требало да допринесе остваривању „еколошке и економске правде“ као важног доприноса миру на Западном Балкану. Хуманитарна помоћ се такође мора давати онима којима је потребна „неселективно”.

Декларација се такође бави посебном улогом верских заједница. „Вера у Бога који не изневерава своја обећања“ јесте „подршка за истрајавање у добру у међуљудској, друштвеној и духовној области“, наводи се у изјави. Истовремено, учесници су у својој изјави истакли да екстремизам, тероризам и сви други облици насиља и рата "немају никакве везе са аутентичном религијом". Уместо тога, важно је ставити ван закона ове појаве у друштву и религији.


Превод с немачког редакција портала "Ризница"


Извор: Кathpress.at