Type Here to Get Search Results !

Икона Светог Харалампија враћена у грчко село 100 година после одношења


Православни верници грчког села Маронеје обрадовали су се у уторак 4. јула 2023. када су видели икону свог светитеља заштитника, великомученика Харалампија, како се најзад враћа после више од 100 година.


Свештенство и верни народ изашли су да поздраве чудотворну икону, која је 1913. године однета у Пиреј због бугарске окупације у Првим балканским ратовима, преноси Ромфеа.

Икону је чамцем вратио митрополит пирејски Серафим. По доласку у пристаниште икона је у литији пренета на централни трг Маронеје, где је уређен свечани пријем и одслужене молитве захвалности.

„Данашњи долазак иконе Светог Харалампија је неочекивано драгоцен дар“, рекао је митрополит маронејски Пантелејмон присећајући се како су мештани били приморани да напусте своје домове 1913. године. Он је подсетио и на чудо које се догодило док су се мештани спремали да оду са својом светом иконом:

„Пре поласка, низ чудесних догађаја учврстио је веру опкољених Маронејаца и подигао им морал, према причама које су нам пренете. Када је бродски свештеник отишао да се помоли светитељу, открио је да недостаје икона. Капетан је окупио путнике и посаду на палуби и молио свакога да се изјасни да лије узео икону. Међутим, нико од њих није је био узео. Нешто друго се догодило. По божанском надахнућу, свештеник се вратио у цркву и, на запрепашћење свих, видео икону на њеном месту! Вратио ју је на брод са одушевљењем. Исто се догодило и сутрадан, па се вратио на док у пратњи морнара, да се увери да су сви они били сведоци чуда. Заиста, поново су нашли икону на свом месту! Смирено се помолио, покајао и побожно пружио руке ка икони. У том тренутку зачу се громогласна бука с Неба, као да се срушио кров цркве. Сада је било очигледно да ће Свети Харалампије отићи, али неће напустити Маронеју и њене житеље.“


За наш портал превод са енглеског приредила:

проф. Сања Симић де Граф, 

сарадник информативно-катихетског портала "Ризница"


Извор: Оrthochristian.com