Type Here to Get Search Results !

Патријарх Кирил учесницима духовно-просветног пројекта „Дани Достојевског у Оптинској пустињи“


Његова Светост патријарх московски и све Русије Кирил обратио се је видео-поруком организаторима и учесницима духовно-просветног пројекта „Дани Достојевског у Оптинској пуѕстињи“ (7-9. јула 2023. године).


Драга браћо и сестре!

Срдачно поздрављам организаторе и све учеснике духовно-просветног пројекта „Дани Достојевског у Оптинској пустињи“.

Фјодор Михајлович Достојевски је, без претеривања, личност светског ранга. Његов рад, који је имао огроман утицај на руску и страну културу, постао је извор дубоког размишљања и надахнућа за милионе људи разних нараштаја. Дубоки мислилац и обдарен мајстор речи, насликао је портрет људске душе са невероватном проницљивошћу, искреношћу и, што је најважније, с љубављу.

Оваквом живописном разоткривању књижевног талента Достојевског несумњиво је допринео снажан духовни живот писца, који је био уско везан за Оптинску пустињу, коју је први пут посетио пре 145 година, 7. јула 1878, и и водио разговоре са преподобним Амвросијем. Знамо да је овај сусрет имао значајан утицај на писца, а преко његових дела и на све будуће поштоваоце његовог стваралаштва.

Треба истаћи да духовно-просветни догађаји који се ових дана одржавају на благословеној Оптинској земљи доприносе овековечењу сећања на Фјодора Михајловича и помажу млађем нараштају да упознавајући се с његовим стваралаштвом пронађу одговоре на многа важна питања. Значајан допринос популаризацији књижевног наслеђа Достојевског и очигледан доказ наше захвалности њему јесте откривање споменика писцу, које је сада обављено у чувеном Свето-Ваведенском манастиру.

Призивајући на све благослов Божји, желим вам душевно и телесно здравље и изобилну помоћ Господњу у добрим делима.


Превод с руског редакција портала "Ризница"


Извор: Рatriarchia.ru