Type Here to Get Search Results !

Епископ Јустин: Свака душа жива је Богу вреднија од читавог видљивог света


Шеста недеља по Педесетници у архијерејском намесништву рачанском обележена је торжествено и у прослављању Имена Божијег. Разлог за духовну гозбу представљао је долазак Његовог Преосвештенства Епископа жичког Г. Јустина у канонску посету у Зарожје. 


На рубу саме Епархије, сместио се храм посвећен Светим апостолима Петру и Павлу. Иако је овај храм изграђен релативно скоро, тек пре нешто више од тридесет година, у току претходне и ове године на овом Дому Господњем су изведени додатни радови како би се он у потпуности уредио и опремио.

Овај духовни сусрет отпочео је Божанственом Литургијом којом је началствовао Епископ жички Г. Јустин уз саслуживање архимандрита Саве (Илића), игумана Манастира Вујна, архимандрита Германа (Авакумовића), игумана Манастира Рача, архијерејског намесника рачанског протојереја Милинка Лукића, надлежног парохијског свештеника јереја Јована Тимотијевића, владичанског ђакона Стефана Симића и ђакона бајинобаштанског Милана Попадића. Певницу је водио протопсалт Иван Трајковић.

Након прочитаног Еванђеља, сабраној заједници беседом се обратио Епископ Јустин. Он се на почетку осврнуо на лепоту природе овог краја, али и на порекло те лепоте и свега доброг што имамо, а то је сам Господ.

– Вера у Њега је истинита вера, а та наша вера је и чудотворна. Свака душа жива је Богу вреднија од читавог видљивог света. За време овог живота треба да се трудимо да стекнемо Духа Светог и ум Христов, да бисмо по речима Светог Исака Сирина након што осетимо живог Бога, осетили и бесмртност. Поред оног материјалног, треба водити рачуна и о оном духовном, јер човек не живи само о хлебу већ и о свакој речи Господњој. У овако лепој природи и са дивним народом, нама остаје само да послушамо речи Светог апостола Павла: ”Радујте се свагда у Господу, и опет велим: радујте се!” (Фил 4, 4). Иако су пред нама краткотрајна и привремена искушења, нема тога што може да нас поколеба и да нас наведе да скренемо са правог пута. Ми као носиоци истинске вере, чекамо осми незалазни Дан, где је живот вечни и где се слави Отац, Син и Дух Свети, рекао је Владика Јустин.

Литургији је присуствовао велики број верног народа, житеља овог села и оних које порекло везује за ове крајеве, а који су несебично помагали изградњу ове светиње. Нарочито радује и што се велики број присутних верника причестио на овој Светој Литургији сједињујући се са самим Господом.

Поред невероватних природних лепота и планинских крајолика овај део намесништва рачанског одликује се и по томе што се велики број људи зарад бољег живота отиснуо из свог родног места у друге градове, а неретко и у стране земље. Међутим, следујући Еванђељу Господњем (”Где је благо ваше, онде је и срце ваше”, Мт 6, 21), ови људи су показали да отишавши из свог родног места нису заборавили ни запоставили ни своје корене нити своје порекло и традицију. Они су верно сачували оно у чему су поникли – православну веру.

Најновији радови на сређивању Храма Светих првоврховних Апостола Петра и Павла у Зарожју поуздано су сведочанство да су ови људи украшавајући овај храм, пре свега мислили на она ”блага на небу, где ни мољац ни рђа не квари, и где лопови не поткопавају и не краду” (Мт 6,20). Између многих дародаваца и приложника овог Светог храма, на предлог надлежног свештеника и архијерејског намесника рачанског неколико њих је Епископ жички наградио епископском граматом, призивајући Божанску благодат да сиђе на њих и на њихове домаће цркве – породице. Овом приликом су епископске грамате додељене Видану Косићу, Миловану Остојићу, Славиши Тејићу, Бошку Остојићу и Раденки Тејић.

Поред верника које је Епископ жички наградио епископском граматом, ни труд и прегалаштво надлежног свештеника нису прошли незапажено. У складу са тим Његово Преосвештенство Епископ жички Г. Јустин благоизволео је да јереја Јована Тимотијевића одликује звањем протонамесника, похваљујући на тај начин парохијски рад о. Јована и залагање за обнову не само овог храма у Зарожју, већ и других храмова који се налазе на територији парохије коју он опслужује.

За богатом трпезом, која је приређена након Литургије, Петроније Тејић је уручио и пригодне дарове Његовом Преосвештенству и архимандритима о. Сави и о. Герману. Том приликом се протонамесник Јован се у име заједнице захвалио Његовом Преосвештенству за долазак и благослове, пожелевши му да још дуго година служи и моли се за свој верни народ, да и у будућности долази овде да посети своје вернике. За трпезом је кратак наступ имала и певачка група Сложна браћа из Рогачице, која негује изворну народну музику, отпевавши сплет песама.


Извор: Епархија жичка