Type Here to Get Search Results !

Торжествено сабрање у зајечарском Саборном храму


Поводом 11. Националне смотре Савеза извиђача Србије, у суботу 29. јула 2023. Његово Преосвештенство Епископ тимочки господин Иларион служио је свету архијерејску Литургију у зајечарском саборном храму. 

* * *

Епископ Иларион: Љубав је свеза савршенства


Националној смотри извиђача присуствовали су  и генерални секретар ДЕСМОС-а Махер Сахлиех из Палестине, старешина Савеза извиђача Србије Габријел Ранковић, те православни извиђачи из Израела, Палестине, Египта, Сирије, Румуније, Црне Горе и Републике Српске, који су такође учествовали у евхарстијском сабрању. На светој Литургији Епископу тимочком саслуживали су архимандрит Јефрем из Кувајта (Антиохијска патријаршија), аримандрит Козма, протосинђел Симеон, протојереј мр Игор Ивковић, јереј Срђан Василијевића и ђакон Урош Памучар, а појао је зајечарски црквени хор. Литургијско славље било је посебно свечано будући да су на малом и великом входу чтецирали извиђачи из хришћанске православне заједнице Палестине, Кувајта и Сирије. Такође, “Символ вере“ читан је на српском и арапском језику, док је „Оче наш“ читан на српском, арапском и румунском језику.

Након отпуста Литургије, Преосвећени владика Иларион обратио се верницима беседом која је у целости доступна на нашем порталу ОВДЕ.

Благодарећи Биљани Ивковић, професорки енглеског језика, архипастирска беседа владике Илариона преведена је на енглески језик како би могли да је разумеју сви присутни гости.

Након беседе гости из Кувајта су Епископу Илариону уручили поклон мараму и медаљу Одреда извиђача Св. Јована Крститеља, гости из Румуније мараму њиховог одреда и значку у бојама румунске заставе. Гости из Палестине су даривали свето дрво маслине. Исто тако, и други гости су даривали Преосвећеног владику пригодним извиђачким даровима.

Посебна благодарност упућуна је протојереју мр Игору Ивковићу који је, такође, био дариван од стране делегација јер је као део организационог штаба Смотре, допринео реализацији овог свечаног догађаја.

Касније је владика Иларион угостио старешине ДЕСМОС-а и том приликом им уручио пригодне дарове у знак сећања на ово празнично сабрање и малу Педесетницу.


Извор: Епархија тимочка