Type Here to Get Search Results !

Епископ Иларион: Љубав је свеза савршенства


Беседа Његовог Преосвештенства Епископа тимочког г. Илариона, изговорена на евхаријском сабрању у порти зајечарског Саборног храма, 29. јула 2023. године


„У име Оца и Сина и Светога Духа!

Поштовани и драги учесници 11. смотре Савеза извиђача Србије, драги гости и извиђачи из Палестине, Сирије, Египта, Израела, Румуније, Републике Српске, Црне Горе и Србије, поштовани организатори и покровитељи, драги и верни народе српски, светосавски и Православни: Данашњи Апостол нам доноси поуку: „Не будите никоме ништа дужни, осим да љубите једни друге, јер ко љуби другога, испунио је закон“ (Рим. 13, 8). Ова апостолска заповест, као и многе друге, јесу управо посведочено Јеванђеље и приближене ка верном народу речи самога Господа нашега Исуса Христа.

Понављајући ове и сличне речи у својим посланицама, Свети Апостоли нису редуковали нити укидали Божије заповести, већ су кроз ово наглашавање и истицање заповести о љубави УТВРДИЛИ све што су и примили од Господа. Заиста, ако знамо да је љубав свеза савршенства, онда ћемо и разумети да је пут до те и такве савршене духовне љубави управо пут духовног и хришћанског, православног, предањског и светоотачког подвига, пут жртвене љубави и пут самоодрицања. Но, овај пут, сам по себи узан и тесан, постаје кроз љубав и ради љубави, кроз Христа и ради Христа који је сâм Љубав и Пут и Истина и Живот, заиста једини пут у овоме свету са пуноћом смисла и пуноћом радости, са ширином и дубином и висином достојном човека. Хришћански и православни пут, наша вера Православна, напаја се на једином извору Живе Воде вечним смислом од Онога који је Логос – Смисао – Реч Божија. У том Вечном смислу јесте и смисао нашег живота и смисао живота сваког човека, а најпре верујућег и богобојажљивог. Зато и Логос постаде тело, да расејану децу Божију сабере у једно, под Своје окриље, у Своју Цркву. Зато Господ и даде заповест Својим Апостолима да иду по свему свету и проповедају Јеванђеље сваком народу, крштавајући их у име Оца и Сина и Светога Духа, уз додатно појашњење и упозорење, да ће сваки који поверује и крсти се бити спасен, а који не поверује да ће бити осуђен.

Они који изграђују мир на Камену Крајеугаоном, на Христу Богу, као уздарје за миротворство имаће и постојано и јасно богопознање и боговиђење. Са овим врлинама и христоликим смирењем, лакше ће се разликовати духови овога света који сав у злу лежи и који све интензивније сеју неслогу и мржњу међу људима, међу хришћанима и међу нама православнима. Од свега тога нека би нас сачувао милостиви и човекољубиви Господ, као и од сваке друге стихије и невоље.

Подсећајући и утврђујући сами себе и једни друге у Богом откривеним истинама и заповестима Господњим, са великом духовном радошћу и добродошлицом поздрављам све вас овде сабране на Св. Литургији, сабране око Јагњета Божијег, које себе даје за живот света. Поздрављајући вас, драга и верна децо Божија из разних народа и са разних и далеких простора, желимо свима пријатан боравак у Србији, у Епархији тимочкој, у Граду Зајечару, кога чува Пресвета Мајка Божија. Надајући се на Њене свете молитве пред Престолом Господњим, молитвено вам желим да имате мир у својим душама најпре са живим и Васкрслим Господом, да би сте имали и постојани мир и љубав са вашим ближњим и са сваким човеком, колико до вас стоји, сећајући се још једне речи и апостолске поуке, да нас је на мир позвао Господ наш, коме нека је слава и сада и увек и у векове векова, Амин!“


Извор: Епархија тимочка

Рубрика